POKLON DONATORU

Holding oprostio Diokiju milijunske kamate

Bionic
Reading

Diokiju je omogućeno da dug za vodu plati obročno, a zauzvrat su mu oproštene kamate. Takva nagodba nije sklopljena ni s jednim drugim dužnikom, a Dioki ju je k tome djelomično i prekršio

Iako se donacija 200.000 kuna Diokija HDZ-ovca Roberta Ježića prema SDP-ovu predsjedničkom kandidatu Ivi Josipoviću gledala samo kroz političko-ideološke naočale, slučajno ili ne ove je godine Dioki sklopio povoljnu nagodbu sa Zagrebačkim holdingom kojim rješava pitanje svog dugovanja za vodu. Za prevlast u Holdingu još traje bitka između SDP-a i Milana Bandića, ali je još pod kontrolom SDP-ove struje. U travnju je potpisana izvansudska nagodba prema kojoj se Dioki obvezuje platiti dug od 25 milijuna kuna u tri obroka, a zauzvrat će se Zagrebački holding odreći milijunskih kamata.

Zaustavljena ovrha?

U podružnici Vodoopskrbe i odvodnje Zg holdinga potvrdili su iznos duga i nagodbu, ali nisu htjeli dati podatke o oproštenim kamatama. Prema nepotvrđenim izvorima riječ je o više od 10 milijuna kuna kamata. Dioki već godinama ne plaća vodu zbog toga što osporava naknadu za pročišćavanje otpadnih voda. Od svih pravnih osoba koje duguju za vodu, ukupno gotovo 127 milijuna kuna, ovakva nagodba je sklopljena jedino s Diokijem, koji je i najveći pojedinačni dužnik. Unatoč tome obje su strane opovrgnule bilo kakvu povezanost nagodbe i donacije.

U uredu za odnose s javnošću Diokija su poručili da se u vrijeme sklapanja nagodbi uopće nije znalo tko će biti kandidati te da je zbog toga insinuacija u potpunosti neutemeljena. 'Kategorički odbijamo bilo kakvu mogućnost povezivanja donacije s nagodbom jer je ona bila znatno prije', rekao je i glasnogovornik Zg holdinga Dušan Viro.

Osim donacije koja je ipak uslijedila nakon nagodbe, čini se da nagodba s Diokijem ima još spornih detalja. Iako su iznos od 25 milijuna kuna trebali platiti u tri obroka, odnosno 10, 30 i 60 dana nakon potpisivanja nagodbe, član Uprave Zg holdinga Stipan Matoš (HSS) tvrdi da to nije učinjeno. 'Oni nisu u potpunosti u rokovima ispunili nagodbu i platili cijeli iznos. Koliko je plaćeno u ovom trenutku ne mogu točno znati. Tek treba donijeti odluku kako ćemo to naplatiti. Kamate jesu oproštene, ali iznos ne mogu potvrditi', rekao je Matoš.

Uobičajene klauzule u izvansudskim nagodbama sadržavaju odredbu da bi se u slučaju neplaćanja u rokovima, odnosno nepoštivanja nagodbe mogla izvršiti ovrha nad računom dužnika, ali to očito nije učinjeno iako je rok za plaćanje istekao prije 5,5 mjeseci. Matoš je potvrdio još jedan sporni detalj. Iako je odluku donijela Uprava Holdinga, nije ju potpisao predsjednik Uprave Ivo Čović. 'Potpisao sam je ja kao zadužen za taj sektor i Vlasta Pavić kao članica Uprave za pravna pitanja', kazao je Matoš koji tvrdi da je to legalan oblik procedure.