SJEDNICA VLADE

Kosor najavila paket pomoći gospodarstvu

23.12.2009 u 14:53

Bionic
Reading

Vlada intenzivno radi na dvama projektima kako bi pomogla gospodarstvu. Planira se osnivanje nekoliko fondova za gospodarsku suradnju i priprema dodatno snaženje HBOR-a, izvijestila je premijerka Jadranka Kosor na današnjoj sjednici Vlade

S prvim konturama tih projekata Vlada bi trebala izaći sljedeći tjedan, a cilj je da se dodatnim sredstvima i kreditima poboljša likvidnost tvrtki.

'Postoji načelna zainteresiranost banaka i osiguravajućih društava, a i Vlada će odrediti prostor u kojem će moći sudjelovati', rekla je Kosor.

Kao što je već najavljeno, Vlada je donijela odluku o odgodi drugog kruga privatizacije brodogradilišta, prvotno zakazanog za 6. siječnja, te se sada natječaj mora raspisati najkasnije do 15. veljače 2010 godine.

Ministar gospodarstva Đuro Popijač naveo je kako je time dobiveno nekoliko dodatnih tjedana za razgovore o nekim spornim pitanjima, a premijerka je pozvala sva resorna ministarstva da pomognu u pripremi dugog kruga privatizacije.

'Posebno se to odnosi na ministarstvo financija, naravno, vodeći računa o trenutačnoj situaciji u kojoj se nalazimo i imajući na umu proračun i zakonske okvire', naglasila je Kosor.

Vlada je donijela odluku o smanjenju naknade za poticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora za 50 posto. U 2008. ta naknada je iznosila 0,0089 kn/kWh, dok će sljedeće godine biti 0,0005 kn/kWh

'S obzirom na trenutnu gospodarsku krizu potrebno je dodatno umanjiti pritisak na kupce struje. Smanjenjem naknade ostavit će se direktna ušteda na računima za električnu energiju koje će osim gospodarstva osjetiti i građani', rekao je Popijač.

Predložena naknada, zajedno s sredstvima prikupljenim tijekom prethodnih godina, naveo je on, trebali bi pokriti predviđene financijske obveze za otkup električne energije od povlaštenih proizvođača u 2010. godini.