POTPISAN UGOVOR

Širi se riječki kontejnerski terminal

22.12.2009 u 16:24

Bionic
Reading

U sklopu projekta Rijeka Gateway danas je u Lučkoj upravi Rijeka potpisan ugovor o gradnji i produžetku obale i skladišnog prostora na kontejnerskom terminalu Brajdica u riječkoj luci, vrijedan 189 milijuna kuna

Ugovor su uz nazočnost predsjednice Vlade Jadranke Kosor i ministra mora, prometa i infrastrukture Božidara Kalmete potpisali ravnatelj Lučke uprave Rijeka Bojan Hlača te predstavnici izvođača radova - Josip Purić iz GP Krk, Joško Mikulić iz Viadukta te Dušan Črnigoj iz Primorja iz slovenske Ajdovščine.

Operativna obala produžit će se za 330 metara, more uz obalu bit će dubine 14,5 metara, a skladišni prostor će se povećati za 50.000 četvornih metara

Bojan Hlača je kazao da se moralo povećati kapacitete kontejnerskog terminala zbog rasta prometa u proteklih osam godina s 10.000 kontejnerskih jedinica (TEU) na 180.000. To je omogućilo otvaranje posljednjih godina u Rijeci i okolici 60-tak tvrtki koje se bave špedicijom, prijevozništvom i zastupanjem inozemnih brodara, koje zapošljavaju oko 1000 radnika, rekao je Hlača.

Naveo je kako će se ovim proširenjem kapaciteta kontejnerskog terminala moći dovesti do 500.000 TEU godišnje u riječku luku.

Ministar Kalmeta kazao je da će ovaj projekt donijeti dodanu vrijednost riječkoj luci, doprinijeti riječkom i hrvatskom gospodarstvu.

Istaknuo je nužnost privlačenja veće količine tereta koji prolazi Sueskim kanalom u hrvatske luke, jer put tereta od Rijeke do nekih gradova u Njemačkoj traje do sedam dana kraće nego ako teret brodom odlazi do njemačkih luka na sjeveru.

Ovaj projekat, kao i gradnja ceste D-404 koja će izravno povezati terminal i riječku obilaznicu, odnosno autocestu prema Zagrebu, a koja treba biti dovršena za nekoliko mjeseci, pokazuje da se u Hrvatskoj strateški planira razvoj, rekao je Kalmeta.

Predsjednica Vlade Jadranka Kosor je kazala da u svim razgovorima sa svjetskim državnicima uvijek spominje prednosti riječke luke. Ocijenila je da na ovom polju još ima mnogo razvojnog potencijala.