GRADNJA KATAMARANA

Šibenski škver dobio posao u Norveškoj

22.12.2009 u 14:10

Bionic
Reading

U NCP Remontnom Brodogradilištu Šibenik krajem prošlog tjedna je s norveškom tvrtkom Nordic Aqua Boats AS ugovorena izgradnja do 15 radnih brodova u razdoblju od sljedećih pet godina

Do sada su se radni brodovi NAB CAT 13,5 i NAB CAT 15 proizvodili isključivo u Kini i u Norveškoj. Također, ovim ugovorom NCP Remontnom Brodogradilištu Šibenik otvorena su vrata za ulazak na norveško tržište - jedne od najbogatijih zemalja na svijetu.

Rok izgradnje prvog katamarana je pet mjeseci, a do kraja sljedeće godine očekuje se izgradnja ukupno tri broda. Riječ je o aluminijskim katamaranima od 13 i 15 metara koji se koriste za rad u ribogojilištima koje karakterizira velika radna površina opremljena dizalicom.

Osnovna namjena ovog radnog broda je opskrba i održavanje ribogojilišta, a uzgoj ribe jedna je i od najbrže rastućih industrijskih grana u Norveškoj. Najveći dio otpada na uzgoj lososa, a u posljednjih 20 godina kada se proizvodilo 20.000 tona lososa, proizvodnja je dosegla današnjih čak 850.000 tona godišnje.