PROMAŠENA OSJEČKA INVESTICIJA

Sagradili hotel koji nitko ne želi

22.12.2009 u 09:43

Bionic
Reading

Dvije godine nakon otvorenja Zoo hotela osječki komunalac Unikom prodaje ga po cijeni za petinu manjoj od troška gradnje i opremanja. Prošlog tjedna Unikom je oglasio da početna cijena iznosi 22,7 milijuna kuna, a u hotel je uloženo više od 20 milijuna kuna građana Osijeka i još 7,5 milijuna kuna od kredita. Grad tako gubi najmanje 5,5 milijuna kuna

Kupac će morati preuzeti i 5,3 milijuna kuna duga jer je hotel dvije godine stvarao gubitke tvrtki kojoj su primarne djelatnosti zbrinjavanje otpada i održavanje zelenila.

Kaznene prijave protiv bivše uprave na čelu s bivšim direktorom Miroslavom Doležalom, koji je bio na toj dužnosti od siječnja 2007. do srpnja ove godine, najavio je novi Unikomov šef Tomislav Glavaš. On je prošlog mjeseca kazao da su cijene gradnje i opremanja hotela neopravdano povećavane i do tri puta. 'Pronašli smo čak 56 ugovora za izvođenje sličnih radova. Gradnja i opremanje stajali su čak 27 milijuna kuna, a mogli su biti 10 milijuna kuna jeftiniji.' Glavaš danas nije htio precizirati je li i podnio kaznene prijave.

Da je Zoo hotel propala i neisplativa priča, shvatio je Nadzorni odbor Unikoma još lani u prosincu. 'Prihvaća se izvješće o poslovanju Zoo hotela i odobrava prodaja istog, te se ovlašćuje Miroslav Doležal, direktor Društva za poduzimanje svih potrebnih radnji vezano za postupak prodaje', piše u zapisniku NO-, na što se Doležal potpuno oglušio. Neisplativost je Doležal mogao vidjeti iz aviona – rashodi su bili 12,3 milijuna, a prihodi tek 4,3 milijuna kuna. Od svih troškova najveći dio otpadao je na zaposlene (36 posto) i na amortizaciju (29 posto).

Doležal je ideju hotela na lijevoj obali Drave kod ulaza u Zoološki vrt naslijedio od prethodnika, ali u njegovo vrijeme hotelijerski snovi dostigli su vrhunac. Odlučeno je da hotel mora imati četiri zvjezdice, interijer mora biti u mramoru i mesingu, a stolice obučene u imitaciju leopardove kože. Luksuzno ozračje pojačava hotelski grb s lavljom glavom u sredini.

Uz kič opremu nije se štedjelo ni drugdje - s kapacitetom od 33 kreveta hotel zapošljava 36 radnika (sada 31 radnik), većinom na neodređeno vrijeme. Rastrošni Unikom pod vodstvom Doležala oko hotela je zamislio i ostvario Zoo-land – koji podrazumijeva cvjetnjake i dječje igralište – a to je koštalo 2,5 milijuna, iako je u proračunu bilo predviđeno samo 500 tisuća kuna. Ne bi li privukao posjetitelje na koju kavu ili noćenje, Doležal je uz Zoo hotel organizirao proslave Dana planeta Zemlje, Dana zaštite okoliša, Noć šišmiša... Prva i zadnja Međunarodna izložba cvijeća FLORA OS u svibnju 2008. godine također je služila veličanju hotela, a svim izlagačima Unikom je vlastitim novcem kupio cvijeće i drugo raslinje, koje su ovi samo poslagali.

Uspjeha ipak nije bilo. Zapisnik sa sjednice Nadzornog odbora iz listopada 2008. navodi da je od srpnja do rujna te godine ostvareno 318 noćenja, u prosjeku 106 noćenja mjesečno. Za usporedbu, trostruko manji osječki hotel Ariston sa 10 soba i osmero zaposlenih prošli mjesec ostvario je 200 noćenja, a ljeti je taj broj i veći. Lokalni mediji već su špekulirali da je hotelijerski projekt bio paravan za zapošljavanje podobnika HSP-a, iz čijih redova dolazi Doležal, koji je bio kadar bivšeg gradonačelnika i kasnije predsjednika Gradskog vijeća Ante Đapića (sada gradski vijećnik) te bivšeg gradonačelnika Gordana Matkovića (sada nezavisni vijećnik i predsjednik Gradskog vijeća).

Građani Osijeka jedino se mogu nadati da će se za slučaj zainteresirati Državno odvjetništvo, u kojem nismo mogli saznati provodi li se istraga budući da prema zakonu prije njenog pokretanja oni ne smiju davati nikakve informacije za javnost.