POLANČECOVI LJUDI PROTIV

Novi šef Podravke je Miroslav Vitković

21.12.2009 u 21:10

Bionic
Reading

Miroslav Vitković (HSS) novi je predsjednik Uprave Podravke, odlučio je Nadzorni odbor kompanije na večerašnjoj maratonskoj sjednici u Koprivnici koja je trajala čak pet sati. NO Podravke morao je izabrati novog čelnika Uprave jer Trgovački sud nije prihvatio prijašnju odluku tog tijela kojom je dužnosti razriješen uhićeni šef Uprave Zdravko Šestak, ali nitko nije imenovan na njegovu poziciju

Doznaje se kako je prijedlog da Vitković postane šef Uprave izazvao snažne otpore članova NO-a bliskih Damiru Polančecu, bivšem potpredsjedniku Vlade. Vitković će voditi Upravu Podravke do glavne skupštine dioničara sredinom veljače koja će izabrati novi NO. U odnosima mađarske banke OTP i Podravke i dalje pak traje igra mačke i miša.

Ljubo Jurčić, šef NO-a, potvrdio je večeras nakon sjednice kako im je OTP doista zaprijetio aktiviranjem tzv. put opcije, odnosno prisilne prodaje 577.000 dionica koje su formalno na računu Fimine tvrtke na Malti. Mađari su zaprijetili tom mogućnošću nakon što je Podravka od njih zatražila povrat 46 milijuna kuna depozita nepoznate namjene. 'No OTP ne može aktivirati tu opciju bez da pokaže ugovore prema kojima to može napraviti', ističe Jurčić.

Nadzorni odbor raspravljao je i o naplati potraživanja od splitskog SMS-a te zaključio kako je Podravka, koja je postala vlasnik tog brenda, spremna organizirati proizvodnju maslinova ulja i maslina u pogonima SMS-a u okolici Splita. Očekuje o tome skorašnji dogovor sa stečajnim upraviteljem SMS-a. Postoji također mogućnost i da Podravka vrlo skoro naplati velik dio od 80 milijuna kuna jer je u zalog za kredit koji je dala Fimi dobila blizu 40 posto dionica rovinjske Mirne.

Varaždinska Fima, rečeno je na večerašnjoj sjednici NO-a, odlučila je prodati Mirnu, i to vrlo skoro. Raspravljano je i o poslovnim odnosima sa zadarskom Adrijom koja za Podravku proizvodi riblje konzerve pod brendom Eva. Zatražna je dodatna analiza tog posla koji je također pod uskočko-policijskom istragom jer se sumnja na izvlačenje novca iz Podravke.

Gosti večerašnje sjednice NO-a Podravke bili su i predstavnici renomirane revizorske kuće Deloitte koji su odgovarali na pitanja kako to da u revizorskim izvještajima za 2006, 2007. i 2008. godinu nisu naveli i poslove Podravke i Fime vezane uz otkup 10,6 posto dionica koprivničke tvrtke. Revizori su se, kako neslužbeno doznajemo, vadili na to da nisu imali takve podatke te da su obavljali reviziju na osnovi dostupnih dokumenata.