PREBIJANJE DUGOVA S HŽ-OM

Umjesto u Konzumovim bonovima božićnica u gotovini

18.12.2009 u 10:11

Bionic
Reading

HŽ holding namjeravao je isplatiti radnicima božićnicu u bonovima Konzuma, kojima bi Agrokor vratio svoj dug HŽ-ovoj tvrtki kćeri AGIT, ali nakon što su sa sindikatima dogovorili iznos od 2000 kuna, premijerkina preporuka o dodatnom smanjenju božićnice izaziva žestok otpor radnika

No zbog odluke Vlade da se iznos božićnica u javnim poduzećima ograniči na 1250 kuna, prema pisanju Business.hr-a, Uprava HŽ-a državne tvrtke vjerojatno će morati odustati od bonova i radnicima isplatiti božićnicu u gotovini, za što tek trebaju pribaviti novac.

Uprava Holdinga i sindikati su početkom prosinca, naime, dogovorili da božićnica ove godine iznosi 2000 kuna, 500 kuna manje od iznosa zajamčenog kolektivnim ugovorom. A dio je toga dogovora bio i pristanak da se božićnica isplati u bonovima Konzuma.

Business.hr je u posjedu dopisa tvrtke AGIT, od Konzuma zatražio ponudu za bonove. U dopisu se navodi da HŽ holding namjerava darivati svoje zaposlenike u ukupnoj vrijednosti oko 30 milijuna kuna putem, kako se navodi, "poklon - odobrenja za kupnju". Pod uvjetima plaćanja navodi se prijeboj međusobnih dugovanja i potraživanja prema dobavljačima iz grupacije Agrokor.

U Agrokoru pak tvrde da imaju normalan poslovni donos s HŽ-om te da nemaju s tom tvrtkom velikih međusobnih dugovanja i prebijanja. Dogovor je pao u vodu jer HŽ mora pribaviti gotovinu za isplatu božićnica, a AGIT mora naći nov način naplate potraživanja od Agrokora.

Pregovori Uprave HŽ-a i sindikata o novom smanjenju božićnice traju, no posve je izvjesno da sindikati neće pristati na još jedno smanjenje.