SURADNJA CARITASA I LIDLA

Otvoren prvi socijalni dućan

17.12.2009 u 14:12

Bionic
Reading

Caritas Zagrebačke nadbiskupije i tvrtka Lidl Hrvatska danas su u Zagrebu otvorili prvi 'socijalni dućan' u Hrvatskoj, u kojem će siromašni građani u evidenciji Caritasa besplatno dobivati najosnovnije prehrambene proizvode i potrepštine trgovačkog lanca Lidl.

'Socijalni dućan' nalazi se u Gajnicama (Crnojezerska 20), a otvorila ga je zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević, istaknuvši kako taj vrijedan projekt Caritasa i Lidla, nazvan 'Socijalna košarica - podjela pomoći u naravi', omogućava pomaganje onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Izrazila je nadu da će 'grad Zagreb u suradnji sa Centrom za socijalnu skrb, pronaći sve one obitelji kojima je takva pomoć potrebna i da će ovdje pronaći namirnice potrebne za život'. Zahvalila je predsjedniku Uprave Lidl Hrvatska Marinu Dokoziću, koji je inicijator projekta.


Ravnateljica Caritasa Jelena Lončar izrazila je zadovoljstvo što je 'socijalni dućan' otvoren u ovo predblagdansko vrijeme, dodavši kako je njegovo otvaranje 'korak dalje' od onoga što je Caritas Zagrebačke nadbiskupije dosad radio.

Prostor 'socijalnog dućana' u Gajnicama Caritas je dobio u najam od Grada Zagreba. Ravnateljica Caritasa Lončar izrazila je nadu da će im se pridružiti i drugi trgovački lanci, te ih je pozvala da to učine.

Pomoć će se 'dijeliti osobama koje su u potrebi, osobama koje su socijalno ugrožene, obiteljima koje nemaju dovoljno sredstava za osiguranje osnovnih životnih potreba, a takvih je na žalost, svjedoci smo, iz dana u dan sve više', rekla je ravnateljica Caritasa. Istaknula je da je trenutačno u njihov kartoteci socijalno ugroženih osoba oko 2000 obitelji, a pomoć će se svakoj obitelji dijeliti jednom mjesečno.

Predsjednik Uprave Lidl Hrvatska Marin Dokozić istaknuo je da im je velika čast sudjelovati u socijalnom i humanitarnom projektu u suradnji s gradom Zagrebom i Caritasom Zagrebačke nadbiskupije. Pozvao je ostale trgovačke lance, proizvođače i partnere da im se pridruže.

Prostor 'socijalnog dućana' blagoslovio je biskup Valentin Pozaić