VEĆI OPTIMISTI OD VLADE

EBRD: U 2010. hrvatski BDP će porasti 1,5 posto

15.12.2009 u 15:29

Bionic
Reading

Hrvatska će u ovoj godini zabilježiti pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) između 5 i 6 posto, dok će u idućoj godini imati blagi rast od oko 1,5 posto, prognozirala je Europska banka za obnovu i razvitak (EBRD) predstavljajući danas u Zagrebu Tranzicijsko izvješće za 2009. godinu

Za cijelu regiju srednje i istočne Europe EBRD predviđa za ovu godinu pad aktivnosti u gospodarstvima te regije za 6,3 posto, te blagi oporavak u idućoj godini za prosječnih 2,5 posto

Taj najveći ulagač u regiju srednje i istočne Europe ističe da se regija još uvijek nalazi u krizi te da je snažnije pogođena gospodarskom krizom od ostalih regija, primjerice razvijenijih gospodarstava gdje se očekuje za ovu godinu pad gospodarske aktivnost za 3,4 posto, Latinske Amerike gdje se očekuje pad za 2,5 posto ili azijskih zemlja u razvoju za koje se očekuje rast od 1,5 posto.

'Još uvijek je moguće da se neki pokazatelji u regiji poput nezaposlenosti ili broja nenaplaćenih zajmova pogoršaju prije nego postanu bolji', kazao je Peter Sanfey, glavni ekonomist EBRD-a.

Ova je godina je za Hrvatsku bila godina nekih razočaranja i odlaganja, primjerice nije napravljen veliki napredak u procesu privatizacije posebice brodogradilišta, a u prvoj polovici godine došlo je do zastoja u procesu pristupanju Europskoj uniji, napomenuo je Sanfey.

No, kao pozitivan element istaknuo je financijski sektor koji se dobro othrvao krizi zahvaljujući, među ostalim, mudroj politici središnje banke.

Dodao je da će 2010. godina biti još jedna teška godina, ali i da je prognoza rasta EBRD-a za Hrvatsku bolja od prognoze hrvatske Vlade koja je predvidjela rast od samo 0,5 posto.

'Regija srednje i istočne Europe othrvala se krizi bolje nego su mnogi očekivali, a snažna opredijeljenost za reforme, napredak te u slučaju Hrvatske pristupanje EU ohrabrili su nas u izradi ovog izvješća', rekao je Sanfey.

Direktorica za Hrvatsku EDRD-a Charlotte Ruhe kazala je da je EBRD u 2009. uložio u Hrvatsku 255 milijuna eura, što je dvostruko više nego godinu ranije, s naglaskom na ulaganje u privatni sektor na koji otpada gotovo 70 posto.

Naglasila je da će u iduće tri godine prioriteti biti ulaganje u povećanje konkurentnosti kompanija, projekte vezane za veću energetsku učinkovitost, turizam, ulaganje u infrastrukturu poput željeznice, projekte zaštite okoliša, kao i financijski sektor.

Ruhe je također najavila za 14. i 15. svibanj iduće godine održavanje godišnjeg sastanka EBRD-a u Zagrebu, a na kojem se očekuje više od 2000 sudionika.