SINDIKATI TRAŽE MINISTROVU OSTAVKU

'Šuker je umislio da je Sanader'

14.12.2009 u 11:49

Bionic
Reading

Sindikati javnih službi traže da ministar financija Ivan Šuker podnese ostavku. Njegov odlazak zahtijevat će i od premijerke Jadranke Kosor, s kojom su zatražili sastanak. U slučaju da im vrata Banskih dvora ostanu zatvorena, uputit će joj otvoreno pismo s obrazloženjem zahtjeva za ministrovu smjenu

Šuker je razljutio sindikaliste na sastanku održanom u petak, na kojem im je priopćio da će ove godine božićnica iznositi 500 kuna, umjesto temeljnim kolektivnim ugovorom dogovorenih 1.250 kuna, a da u 2010. neće biti božićnice i regresa. Međutim, više od samog rezanja njihovih prava, sindikalne vođe je šokiralo ministrovo ponašanje.

'Vi' ili 'ti' dilema

'Susreli smo se s bahatošću, bezobraštinom, političkom nekulturom i nedostatkom kućnog odgoja. Izgleda da je Šuker umislio da je Sanader', rekla je Spomenka Avberšek, predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva, na današnjoj konferenciji za novinare.

Sindikalisti

Sastanak u petak trajao je oko sat i pol, a da pravog razgovora nije ni bilo. Prvo je, prepričali su sindikalisti, Šuker inzistirao na tome da se dogovore kako će se jedni drugima obraćati, hoće li to biti s dosad uobičajenim 'ti' ili 'vi'. Zatim se netko od prisutnih državni tajnika sjetio da bi trebalo raščistiti još jedno 'važno pitanje' treba li se Šukeru obraćati s'ministre financija' ili 'potpredsjedniče Vlade'.

Odluku da se javnim i državnim službenicima srežu božićnice za ovu godinu, a u potpunosti ne isplate u idućoj, Šuker je obrazložio riječima: 'Nije bilo dovoljno planirano.'

Za Ljubicu Pilić, glavnu tajnicu Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi, to je dokaz da je netko u Vladi napravio veliku grešku.

'To ne može biti pravi argument. Riječ je o ugovorenoj obvezi koju je netko zaboravio. Uz ostalo, u državnim poduzećima i lokalnoj upravi božićnica je isplaćena. Zbog toga, mislim da je vrijeme da se Šuker zahvali na svojoj funkciji i upravljanje proračunom prepusti nekom drugome', ustvrdila je Pilić.

Šuker treba napraviti harakiri

Nakon nje, ostavku Šukera su redom zatražili svi prisutni čelnici osam sindikata javnih službi, a od zahtjeva neće odustati, naglasili su, i u slučaju da se odluka o božićnicama povuče. Branimir Mihalinac, predsjednik Sindikata zaposlenih u srednjim školama, bio je najslikovitiji.

'Siguran sam da bi nakon ovako nečeg japanski ministar financija znao što da učini', ustvrdio je on.

Sindikalisti sad očekuju da se o njihovom zahtjevu očituje i premijerka Jadranka Kosor, za koju su sigurni da ne stoji iza Šukera i da nije upoznata s njegovim potezima.

Ako im se ugovorena božićnica ne plati, sindikati će tužiti Vladu, slično kao i za božićnice koje su trebale biti isplaćene 2001. i 2002. godine. Tad su prve tužbe podignute 2004.,a pravomoćne presude donesene tri godine kasnije. Svaki zaposlenik iz javnog sektora dobio je tad između deset i 12.000 kuna, umjesto 3.500 kuna, jer su kamate učinile svoje.