GORANKO FIŽULIĆ:

'Hrvatska treba privatizirati HEP i HAC'

13.12.2009 u 16:50

Bionic
Reading

'Hrvatskoj treba reforma, a ona se mora provesti odmah nakon izbora i treba sadržavati tri radikalna poteza', poručio je to gostujući u HTV-ovoj emisiji 'Nedjeljom u 2' Aleksandra Stankovića predsjednik uprave Magme i otprije koji dan ponovno član HSLS-a Goranko Fižulić

Pod hitno bi, rekao je, trebalo prekrojiti teritorijalni ustroj Hrvatske, koju bi se svelo na pet regija te maksimalno srezalo broj gradova i općina. 'Država treba izaći iz dijela gospodarskog sektora gdje upravlja izravno kao što je to u HAC-u i HEP-u, ili indirektno kao u Podravci. Time će se automatski riješiti veliki dio problema vezanih za korupciju', rekao je Fižulić.

Tvornice u Kini i Indiji

Fižulić Magmine brandove proizvodi u tvornicama u Kini, Indiji,Vijetnamu... Magma grupa u inozemstvu ima 300-tinjak zaposlenih. Fižulićje bez imalo grižnje savijesti opisivao u kakvim uvijetima radnici uKini proizvode njegove Brandove: zarađuju stotinjak dolara mjesečno,tvornice prema njegovim riječima izgledaju kao s početka 20. stoljeća,a radnici žive u zgradama gdje spavaju u masovnim spavaonicama. Rade ido 12 sati dnevno. No Fižulić kaže da je to u Kini normalno i da suoni na to navikli.


Napomenuo je da neće biti nikakav problem ako u privatizaciji sudjeluju i vanjski investitori jer je poanta u tome da su sustavi kao HEP i HAC sposobni raditi neovisno o državi.

Kao treći bitan zaokret naveo je da državne investicije trebaju imati pokriće u budućim prihodima. 'Ceste smo gradili iz proračuna, a ne iz budućih cestarina', podsjetio je Fižulić i pitao zašto mi u RH nemamo vinjete. One bi pojeftinile trošak hrvatskih građana, a opteretile bi one koji tu dolaze na dva do tri tjedna.

Komentirajući pojedine Vladine poteze, rekao je da je loše bilo kada se početkom godine zadužila na domaćem financijskom tržištu jer je time i ono malo novca uzela realnom sektoru. Kao lošu situaciju istaknuo je i činjenicu da je naše gospodarstvo u krizi, a suočeno je s rekordno visokim kamatnim stopama. U tim uvjetima vrlo je teško pokrenuti privredu.

Osvrnuo se i na Zakon o radu rekavši da je vrlo rigidan za poslodavca, a takav je jer je naslijedio niz odredbi iz socijalizma. Vjeruje u mogućnost izlaska iz recesije 2010, ali ako se stabiliziraju Zapadna Europa i regija, što bi oživjelo turizam.