ZAHTJEV GAZPROMA

Neka EU nadzire tranzit plina kroz Ukajinu

04.01.2009 u 20:00

Bionic
Reading

Ruski plinski div Gazprom pozvao je Europsku komisiju da osigura nadgledanje tranzita plina kroz Ukrajinu, izjavio je u nedjelju službeni predstavnik tvrtke Sergej Kuprijanov, prenose ruski mediji

'S obzirom da promatrači koje je angažirao Gazprom nemaju pristup operativnom centru plinovoda u Ukrajini, poslali smo pismo Europskoj komisiji s prijedlogom da osigura neovisno nadgledanje tranzita plina kroz Ukrajinu', rekao je Kuprijanov. O tom bi se pitanju trebalo raspravljati u ponedjeljak na sastanku veleposlanika EU-a u Bruxellesu koji će biti posvećen rusko-ukrajinskom sporu oko plina.

U posljednja 24 sata Gazprom je navodno povećao isporuke plina članicama EU-a preko teritorija Bjelorusije i Turske. Nakon što su Poljska, Češka, Mađarska, Rumunjska i Bugarske priopćile da se smanjio dotok ruskog plina preko Ukrajine, isto je izjavila i Turska

Ukrajina optužuje Rusiju da namjernim smanjenjem sabotira isporuke plina potrošačima u Europi koji su suočeni s niskim zimskim temperaturama. Gazprom je pak u subotu optužio Ukrajinu da dnevno krade 35 milijuna kubika ruskog plina namjenjenog Europi i upozorio je Kijev da će taj plin morati platiti, kao i više od 600 milijuna američkih dolara preostalog duga. Također je podnio tužbu Arbitražnom sudu u Stockholmu protiv ukrajinskog Naftogasa u kojoj ga tereti da nije ispunio obveze koje se tiču tranzita plina preko svog teritorija.

Rusija je prestala isporučivati plin Ukrajini 1. siječnja zbog ukrajinskog duga i propalih pregovora o dogovaranju cijena plina za 2009. Moskva želi da Kijev od ove godine počne prelaziti na komercijalnu cijenu plina kakvu plaćaju ostale zemlje. Ukrajina sada dobija ruski plin po cijeni od 179,50 dolara, dok je cijena za Europu 500 dolara.

Europska unija strahuje da bi mogla osjetiti nestašicu tog energenta ako se uskoro ne riješi spor između Rusije i Ukrajine, budući da EU četvrtinu svojih potreba za plinom podmiruje iz Rusije i to najvećim dijelom tranzitom preko Ukrajine.