OD BRATISLAVE DO CRNOG MORA

Istočna Hrvatska preko Slovačke do strukturnog EU fonda

10.12.2009 u 12:58

Bionic
Reading

Prostorno planiranje i gospodarski razvoj Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije postat će dio međunarodnog sustava koji se do sredine 2012. gradi u okviru projekta Donauregionen+ u deset podunavskih zemalja od Slovačke do Crnog mora. Pod vodstvom slovačkog Ministarstva regionalnog razvoja, a uz financiranje fondova Europske unije, cilj projekta utvrđivanje je razvojnih mogućnosti srednjeg i donjeg Podunavlja te važnosti ove rijeke kao razvojnog koridora

'Osim što je projekt svakako bitan za afirmaciju Republike Hrvatske kao Podunavske zemlje, on je ujedno i temelj za buduće infrastrukturne projekte koji će se moći financirati iz strukturnih fondova Europske unije', rekla je u Osijeku Kornelija Mlinarević iz osječko-baranjske Regionalne razvoje agencije tijekom jučerašnjeg Donauregionen+ seminara na kojem je sudjelovalo više od 30 urbanista, arhitekata, geodeta i projektnih stručnjaka iz 19 institucija.

Konkretan proizvod projekta za dvije istočnohrvatske županije bit će GIS karte podunavskog područja koje će omogućiti unapređenje prostornog planiranja, upravljanja prirodnim bogatstvima te poboljšanje zaštite okoliša i prirode. Karte će biti korisne i budućoj provedbi mreže europskih zaštićenih područja Natura 2000, jer je cijelo hrvatsko Podunavlje uvršteno u prijedlog tog sustava. Takve karte već su obradile istočne obale Dunava u okviru prve faze Donauregionena koja je trajala od 2006. do 2008. godine.

Donauregionen+ analizirat će strukture naselja i stanovništva, sakupiti podatke o prirodnim resursima, prometu te infrastrukturi i gospodarstvu u Slovačkoj, Mađarskoj, Srbiji, Rumunjskoj, Bugarskoj, Hrvatskoj, Italiji, Austriji, Ukrajini i Moldaviji. Za tu regiju izradit će se Zajednički akcijski plan funkcionalnih regija i to na osnovi postojećih strateških dokumenata na području kojim projekt prolazi.

Objavljeno je i web sjedište www.donauregionen.net. Projekt stoji dva milijuna eura od čega je najveći dio, 1,7 milijuna eura osigurano iz strukturnog Europskog fonda za regionalni razvoj, preostali dio Program za prekograničnu suradnju u Jugoistočnoj Europi (www.southeast-europe.net), a pokriće troškova Zavoda za prostorno uređenje i Regionalne razvojne agencije, kao institucija iz Osječko-baranjske županije, osigurani su iz sredstava fonda IPA.