SINDIKALISTI PODRAVKE

'Ksenija Horvat zastupa interese Uprave, a ne radnika'

10.12.2009 u 08:50

Bionic
Reading

Predstavnici dva sindikata u Podravci, Udruge branitelja Podravke i sedam od 15 članova Radničkog vijeća koprivničke tvrtke s današnje su konferencije za novinare pozvali predsjednicu sindikata PPDIV-a Kseniju Horvat da podnese ostavke na funkcije članice Nadzornog odbora i predsjednice Radničkog vijeća

"Ogorčeni smo njezinim ponašanjem, jer već godinama ne zastupa interese radnika nego članova Uprave. Mora otići jer su radničke plaće već godinama iste, jer se nije borila protiv otkaza, nije od Uprave tražila povećanje proizvodnje i zato jer je tvrdila da ne zna ništa o malverzacijama u Podravki u vrijeme kad je bila zamjenica predsjednika Nadzornog odbora, rekao je predsjednik Podravkine braniteljske udruge UBIUDR Mladen Pavković.

Predstavnik radnika u Radničkom vijeću Zvonko Zadravec je dodao da Horvat mora odstupiti i zbog 2230 radnika koji su potpisali peticiju za njezino smjenjivanje.

Nezadovoljni sindikalisti i predstavnik udruge branitelja u Podravki objasnili su da su se sukobili s Ksenijom Horvat i jutros na sjednici Radničkog vijeća koju je napustilo sedam od 15 članova tog vijeća.

Tražili smo od predstavnika poslodavca odgovor na pitanje kako će radnicima biti refundirani prekovremeni radni sati, no umjesto njega počela je govoriti Ksenija Horvat, koja bi trebala zastupati radnike, a ne Upravu, rekao je predstavnik radnika u Radničkom vijeću Zvonko Stanin.

Na pitanje novinara zašto tek sada javno kritiziraju Kseniju Horvat, sindikalisti su odgovorili da to do sada nisu mogli zbog njezine opće opstrukcije sindikalnog rada.

Uporno je odbijala bilo što poduzeti i umjesto s nama surađivala je s članovima Uprave. Odbijala nam je podnositi izvještaje o svojem radu, iako ju zakon obavezuje da to čini svaka tri mjeseca, što je mogla zato jer je u Radničkom vijeću osam od 15 članova iz sindikata PPDIV koji vodi. Te ljude je kupila tako što im je osigurala odlična radna mjesta, a nas je marginalizirala, tvrdi predsjednica Nezavisnog sindikata Podravke Martinka Marđetko-Vuković.

Dodaje i da sindikalisti ne mogu smijeniti Kseniju Horvat, jer nemaju većinu u Radničkom vijeću, te da će brzo odstupiti samo ako to sama odluči.

Upitana za komentar traženja sindikalista da odstupi, Ksenija Horvat je rekla da to traženje ne želi komentirati, a za odlazak sa sjednice Radničkog vijeća je rekla da je bio teatralan i unaprijed planiran.