LICE S TJERALICE

Blaž Petrović došao na sud i predao se

08.12.2009 u 13:46

Bionic
Reading

Blažo Petrović (47), kontroverzni poduzetnik za kojim je MUP bio raspisao tjeralicu po nalogu, dovezao se taksijem i predao u 10.35 sati na zagrebačkom Županijskom sudu. U 13.30 sati iz pritvorske jedinice na Zrinjevcu prevezen je u zagrebački Okružni zatvor u Remetincu. Petrović se ušetao u sud i javio dežurnom pravosudnom policajcu

ZAGREB - Petroviću je Policijski USKOK 23. travnja ujutro upao u sjedište tvrtke u Šoštarićevoj 10 na Medveščaku i odnio mu poslovnu dokumentaciju, te u vilu na Tuškancu 84. Uhićena je i pritvorena direktorica u njegovoj tvrtki Morovnik, Vesna Kvartuč. Petrović je s obitelji napustio Hrvatsku uoči upada policajaca pa se spekuliralo da je znao za policijsku akciju.

Protiv njih dvoje traje istraga da su si od rujna 2003. do lipnja 2004. fiktivnim pravnim poslovima pribavili korist od 9,6 milijuna kuna. Navodno se radilo o naplati nepostojećih dugova u iznosu od 9,6 milijuna kuna.

'Trenutno sam na službenom putu, s kojeg se vraćam hitno, čim se steknu uvjeti', izjavio je Petrović, koji se javio iz Ljubuškog u BiH gdje ima kuću. Poslije se još jednom oglasio i rekao da će se vratiti u Hrvatsku te da su ga o akciji obavijestili prijatelji iz policije. Po zamolbi hrvatske policije i pravosuđa ispitali su ga policajci u BiH, ali čim se utvrdilo da ima važeće bosanskohercegovačko državljanstvo, s obzirom na to da je rođen u Klobuku kod Ljubuškog, pušten je iz policije. Policija nije imala saznanja da će se bjegunac predati i sada se utvrđuje tko ga je i kako dovezao do Zagreba, te gdje je prešao hrvatsku granicu.

Petrović se 18. svibnja trebao pojaviti na Općinskom kaznenom sudu, gdje se protiv njega vodi postupak za prijetnje Darku Lužiji u lipnju 2007. godine zbog spora oko zemlje u Makarskoj. Navodno ga je nazvao sa skrivenog broja i prijetio mu da će mu skinuti glavu zbog 4000 četvornih metara koje je Petrović koristio kao parkiralište.

Šibensko tužiteljstvo u travnju ove godine optužilo ga je da je poticao na zloporabu položaja Ivicu Kodžomana, šefa ispostave Hrvatskih šuma da tvrtki čiji je Petrović bio punomoćnik prizna pravo vlasništva nad 53.127 četvornih metara zemljišta Hrvatskih šuma. Petrović je prema tvrdnji tužiteljstva oštetio državni proračun za veći iznos.

Petroviću se sudilo u tzv. 'maloj zločinačkoj', ali je oslobođen svih optužbi, a u poslovnim krugovima bio je poznat nakon što je od Zagrebačke banke uspio naplatiti dug tvrtke Retag Andrije Kovačevića od 56 milijuna kuna, te 40 milijuna kuna AGM-a od Privredne banke Zagreb. U jednom je intervjuu izjavio da je naplatio više od 100 milijuna dugova koje je preuzeo od pojedinih tvrtki.