SANADER I POLANČEC NA UDARU

DORH već istražuje ugovor Ine i Mola

08.12.2009 u 11:29

Bionic
Reading

Nakon što je predsjednik Mesić izjavio da bi USKOK trebao ispitati Polančeca i Sanadera o tome što je Hrvatska dobila prodajom dionica i potpunom predajom upravljačkih prava MOL-u, iz DORH-a poručuju da se ugovor između Ina i Mola već istražuje

'Odmah nakon što je Vlada RH na svojoj internetskoj stranici objavila dokument 'Prva izmjena i dopuna Ugovora o međusobnim odnosima dioničarima koji se odnosi na INA - Industriju nafte d. d.', Državno odvjetništvo Republike Hrvatske još 20. studenog 2009. zatražilo je od nadležnih tijela dostavu svih ostalih ugovora vezanih za odnose INA-e i MOL-a, i to posebice glavni Ugovor o plinskom poslovanju te druge ugovore. Dostava ugovora zatražena je radi utvrđivanja je li sklopljenim ugovorima eventualno nanesena šteta Republici Hrvatskoj', stoji na stranicama DORH-a.

Mađarski mediji: 'Ina odugovlači s izdvajanjem plinskog biznisa'

Mađarski Portfolio.hu prenosi jučerašnju izjavu predsjednika Stjepana Mesića kako će zatražiti od Uskoka da ispita bivšeg premijera Ivu Sanadera i bivšeg ministra gospodarstva Damira Polančeca o detaljima dioničarskog ugovora između Ine i Mola.

Poslovni mađarski portal Portfolio.hu donosi kratak komentar:

'Povlačenje konopa u Hrvatskoj se nastavlja. Vjerujemo kako se iza ove priče krije izdvajanje plinskog poslovanja iz Ine, koje je bilo predviđeno dioničarskim ugovorom i do sada je već trebalo biti zaključeno. Ne treba posebno naglašavati kako MOL to želi zaključiti čim prije. Ne bi trebalo dugo čekati prije nego što sljedeće vijesti u ovome isplivaju u tisku.'

'Čita li Mesić tjedna izvješća SOA-e ili kao pokojni Račan uopće ne čita'

Na Mesićevu izjavu osvrnuo se i Pero Kovačević, zamjenik predsjednice HSP-dr. Ante Starčević:

'Postavljamo pitanje u ime hrvatske javnosti predsjedniku Republike, bivšem i sadašnjem predsjedniku Vlade i predsjedniku Hrvatskog sabora: čitaju li oni tjedna izvješća sigurnosno-obavještajnih agencija ili ih kao pokojni Račan uopće ne čitaju, ako ih čitaju zašto nisu ništa poduzimali po njima, izvješćujući i tražeći postupanje nadležnih tijela u slučaju prodaje Ine, i u drugim slučajevima bezbroj korupcijskih afera.'

Kovačević misli da su predsjednik Republike, predsjednik Vlade i predsjednik Hrvatskog sabora bili u mogućnosti znati za mnoge korupcijske afere, prije svih.

'Sanader i Polančec oštetili su državni proračun za dvije do tri milijarde kuna'

Agencija Hina prenosi da je Slavko Linić novinarima u Saboru izjavio kako je grijeh Sanadera i Polančeca što su kroz kupnju tvrtke Plinacro, koja je bila u sastavu Ine, mađarskome MOL-u vratili dio novaca kojim je ta tvrtka kupila dionice Ine.

'Odgovornost postoji jer su obojica zavaravala javnost pričajući da je osiguranje plinskog biznisa dobro za Hrvatsku', rekao je, dodajući da je na taj način umanjen iznos koji su Mađari uplatili za dionice Ine.

'Vrlo je opasno kad to rade prvi i drugi čovjek Vlade', upozorio je Linić, uvjeren da je državni proračun tim poslom oko prodaje plinskog biznisa oštećen za dvije do tri milijarde kuna, a što su u Vladi, ističe, prikrivali.

U grijehe Sanadera i Polančeca ubraja i to što je, tvrdi, upravljanje Inom prebačeno na izvršni odbor, dok je uprava ostala kao forma. 'Upravljanje Ine je sada izvan ruke Hrvatske vlade, jer izvršnim odborom upravlja mađarski dio vlasnika', rekao je.

Upitan jesu li to Sanader i Polančec radili zbog osobne koristi, Linić odgovara kako je posao Državnog odvjetništva da to utvrdi.

'Evidentno je da je to previše povezano s Podravkom, a obmanjivanje hrvatske javnosti ne radi se radi toga što netko nema interesa, nego vjerojatno ima. No, to je posao državnog odvjetništva, a ne nas političara', ustvrdio je.

'Poveznica je Polančec koji je sve to obavio, sve to potpisao, sve to pripremio, a naravno bez nalogodavca koji je sve to amenovao na hrvatskoj vladi to nije mogao', dodao je Linić.