ŠELEBAJU PRIJETILI SMRĆU

Pevec pod kontrolom kamatara

08.12.2009 u 10:22

Bionic
Reading

Imovinu Zdravka i Višnje Pevec, osnivača trgovačkog lanca Pevec, po svemu sudeći, potpuno kontroliraju kamatari. Na takav zaključak upućuju dosad nepoznate pojedinosti kratkotrajnog angažmana Vladimira Šelebaja, bivšeg kriznog menadžera propalog trgovačkog carstva Pevec

Vladimir Šelebaj, suprug urednice Dnevnika HTV-a Dijane Čuljak Šelebaj i nekadašnji menadžer u Glumina banci, Privrednoj banci, Elanu i Diokiju, sve do prije nekoliko mjeseci u hrvatskoj je javnosti bio najpoznatiji po uspješnom biznisu u televizijskoj produkciji. Nakon što je prošle godine odustao od televizijskih projekata i najavio povratak menadžerskom poslu, za Šelebaja se nije čulo sve do sredine listopada ove godine, kad su ga banke predložile za kriznog menadžera u tvrtki Pevec.

Na toj funkciji zadržao se samo sedam dana, a potom je iz Bjelovara otišao pod čudnim i nerazjašnjenim okolnostima.

Naime, tijekom svog kratkog mandata na čelu Peveca Vladimir Šelebaj došao je u sukob s nepoznatim muškarcem koji je prisustvovao sastancima uprave i koji se predstavljao kao osoba koja 'odlučuje o svemu umjesto Zdravka i Višnje Pevec'. Kako ističu Nacionalovi izvori, Šelebaj je tih dana bio u posvemašnjem strahu za vlastiti život, pa je sve detalje, prijetnje i sumnje prijavio policiji, a potom je praktički pobjegao iz Bjelovara.

Agonija trgovačkog lanca Pevec traje već mjesecima i tijekom tog razdoblja često su u javnost stizale glasine o vrlo sumnjivim okolnostima poslovnog kraha bračnog para Pevec. Kako piše Nacional, najglasnije se spekuliralo da Zdravko i Višnja Pevec samo kupuju vrijeme kako bi pokušali izvući dio novca i imovine za sebe prije nego što cijela tvrtka ode u stečaj.

Po svemu sudeći, osim za sebe, oni su navodno dio novca pokušali izvući i za opasne ljude kojima su ostali dužni velike svote novca i koji su ih zbog toga potpuno doveli pod svoju kontrolu, pa čak i tako da su i fizički bili u njihovoj neposrednoj blizini. Toga je, kako se čini, prvi postao svjestan upravo Vladimir Šelebaj. On se već u prva dva dana svog mandata u Pevecu suočio s nepredviđenim problemima, jer mu je Zdravko Pevec odbijao dopustiti uvid u svu poslovnu dokumentaciju, a nije ni kod javnog bilježnika htio ovjeriti Šelebajevu punomoć.

U srijedu 21. listopada Zdravko Pevec i Vladimir Šelebaj trebali su se naći i zajedno otići k javnom bilježniku da Pevec novom čelniku tvrtke potpiše punomoć za upravljanje tvrtkom, no na sastanku se, neočekivano, pojavio i nepoznati krupni i ćelavi muškarac koji je od početka bio neugodan prema Šelebaju. Odmah mu je objasnio da 'on više zna o firmi nego što zna cijela obitelj Pevec' i da on odlučuje o svemu.

Ostale pojedinosti tog sastanka nisu poznate, no o sadržaju razgovora Šelebaja i nepoznatog muškarca možda najbolje govori ono što je uslijedilo: još istoga dana Šelebaj je otišao u policijsku postaju i prijavio da mu se prijetilo te da strahuje za vlastiti život. Navodno je policiji čak rekao da ima razloga vjerovati da Zdravko Pevec više uopće ne vlada svojom tvrtkom, nego da o svemu odlučuju neki nepoznati ljudi. Policijski istražitelji navodno su mu rekli da bude oprezan i da provjerava prati li ga tko, pitali ga je li primjetio da se oko njegova automobila i doma kreću sumnjive osobe, a na kraju su mu dali poseban broj telefona na koji se može javiti ako primijeti nešto sumnjivo ili se nađe u opasnosti.

Čim je završio razgovor s policajcima, Vladimir Šelebaj je iz Bjelovara odjurio u Zagreb, a već iste večeri javno je objavio da napušta čelnu funkciju u tvrtki Pevec. Sutradan ujutro i dalje je bio u velikom strahu, pa se navodno čak nije htio javiti na telefonske pozive Zdravka Peveca koji je vjerojatno želio izgladiti stvari i nagovoriti Šelebaja da ostane u tvrtki.