IMENOVAN POVJERENIK

Madoff uzdrmao austrijsku Bank Medici

02.01.2009 u 16:15

Bionic
Reading

Austrija je imenovala povjerenika u upravni odbor Bank Medici sa sjedištem u Beču koja je pretrpjela gubitke nakon skandala s američkim investitorom Bernardom Madoffom, potvrdio je u petak glasnogovornik austrijske agencije za nadzor financijskog tržišta

Taj potez podrazumijeva da banka ne može donositi važne odluke bez blagoslova države. Glasnogovornik je dodao da će FMA uskoro objaviti dodatne pojedinosti o tom slučaju.

Riječ je ujedno o prvom javnosti poznatom slučaju da vlada neke države mora intervenirati kako bi pomogla banci da premosti posljedice navodne Madoffove malverzacije, 'teške' 50 milijardi dolara.

Po pisanju medija, utemeljiteljica i vlasnica velikog vlasničkog udjela u Bank Medici Sonja Kohn blisko je povezana s Madoffom. Banka je u petak objavila da još nije obaviještena o odluci FMA ali da će u potpunosti surađivati s regulatorom. 'Bank Medici surađivat će u potpunosti s vladinim povjerenikom i poduzeti sve mjere kako bi osigurala maksimalnu moguću transparentnost i efikasnost u postupku rješavanja aktualnih izazova', navodi se u bančinom priopćenju.

Ističe se također da je ta banka, u kojoj 25-postotni udio ima i Bank Austria u vlasništvu talijanskog UniCredita, likvidna te da će sljedećih tjedana predstaviti novi model poslovanja.

U prosincu je Bank Medici objavila da raspolaže proizvodima na koje je utjecala navodna Madoffova malverzacija ali je tvrdila da nije izložena riziku zbog solidne baze kapitala. Banka je kazala da su navodnoj malverzaciji izloženi njezini fondovi Herald USA Fund i Herald Luxemburg Fund, i to u ukupnoj vrijednosti 2,1 milijardi dolara, ne navodeći dodatne pojedinosti.