ZBIJANJE REDOVA

Tekstilci traže provođenje industrijske politike

04.12.2009 u 15:39

Bionic
Reading

Neophodno je grupiranje tvrtki u tekstilnoj industriji koje imaju razvojne programe i realne planove restrukturiranja, zaključeno je na sastanku župana Krapinsko-zagorske, Međimurske i Varaždinske županije s predstavnicima Sindikata tekstila, obuće, kože i gume Hrvatske, Udruge poslodavaca tekstilne i kožne industrije Hrvatske i Hrvatske agencije za razvoj tekstilne industrije

Sudionici sastanka će idući tjedan poslati prijedlog Vladi Republike Hrvatske u kojem će tražiti provođenje industrijske politike koja je definirana usvojenom Strategijom za tekstilnu i odjevnu industriju, prilagodbu industrijske politike otežanim tržišnim okolnostima, izradu posebnih regionalnih mjera s obzirom na regionalni značaj tekstilne industrije i osnivanje Gospodarskog-socijalnog vijeća za tekstilno-obućarsku industriju, stoji u priopćenju Varaždinske županije.

Stanje u tekstilnoj industriji je alarmantno, a u spomenute tri županije zaposlene su čak tri četvrtine od ukupnog broja zaposlenih u hrvatskom tekstilu. Strategijom tekstilne i odjevne industrije za 2008. i 2009. bio je usvojen ukupan proračun od 635 milijuna kuna, a realizirano je samo 160 milijuna kuna, rečeno je na skupu.

U razdoblju od 1. listopada 2008. do 1. listopada 2009. izgubljeno je ukupno 4.500 radnih mjesta, a broj od trenutno 23.000 zaposlenih već sada je pao na razinu koju je Ekonomski institut u svojim najcrnjim prognozama predviđao tek za 2015. godinu.

Tekstilna industrija, koja ima bogatu tradiciju i proizvodni 'know-how' u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, u stanju je generirati pozitivni neto izvozni efekt, pa zaslužuje posebno mjesto u industrijskoj politici Hrvatske, kaže se u priopćenju.