POZITIVNI VJETROVI

Trgovci najavili izlazak iz recesije

04.12.2009 u 12:37

Bionic
Reading

Hrvatski trgovci s optimizmom ulaze u blagdanske tjedne, očekujući da će u prosincu, nakon niza negativnih mjeseci, uspjeti ostvariti lanjsku razinu prometa

'Prikupljeni podaci o posljednjem tjednu govore nam da će promet u prosincu dostići istu razinu kao i prošle godine', istaknuo je Josip Zaher, predsjednik HUP-Udruge trgovine. Dodao je da će na dobre rezultate u prosincu utjecati i aktivnosti domaćih banaka, koje su najavile snižavanje kamata na kredite.

Prema riječima Darka Kneza, direktora Konzuma, na osnovi rezultata iz mjeseca studenoga i prvih dana prosinca evidentan je trend promjene. Kupci se i dalje ponašaju racionalno, ali je primjetan pozitivan trend u potrošnji. Knez je posebno istaknuo visoku konkurentnost u trgovačkom sektoru, o čemu svjedoči činjenica da rast PDV-a nije doveo do rasta cijena. Na upit kako je moguće da su cijene u susjednim zemljama još uvijek znatno niže nego u Hrvatskoj, Knez je odgovorio da je to zbog visokih cijena najma prostora u Hrvatskoj te niže cijene radne snage i manjih troškova proizvodnje u okruženju.

Slobodan Školnik, direktor trgovačkog lanca Emmezeta, rekao je da trgovina zapošljava oko 20 posto djelatnika realnog sektora, odnosno oko 220 tisuća radnika, naglašavajući velik utjecaj ovog sektora na gospodarstvo. Dodao je da kupci u božićnoj trgovini mogu očekivati povoljne cijene, osobito tehnoloških proizvoda.

'Zahvaljujući kvalitetnom pristupu menadžmenta koji je u fokus stavio potrošača, bilježimo rezultate koji su na razini prošlogodišnjih', pohvalio se Ivan Katavić, vlasnik i predsjednik uprave križevačkog KTC-a. Posebno je naglasio važnost povezivanja trgovine s industrijom, poljoprivredom i turizmom.