FENOMEN JUGOSFERA

Mudrinić: Opsjednuti smo prošlošću

01.12.2009 u 09:28

Bionic
Reading

Odgovarajući na pitanje je li fenomen 'Jugosfera' projekt budućnosti ili utopija, poduzetnici iz država bivše Jugoslavije istaknuli su da su njihove ekonomije patuljaste i da ako ne žele da ih Europa i svijet vide isključivo uz pomoć mikroskopa ili lupe, onda je regionalno povezivanje neminovnost

Tim Juda, novinar londonskog Economista, autor osporavane i hvaljene kovanice 'Jugosfera', smatra da je suradnja u regiji nezaobilazna i da su tržišta iz susjedstva prirodno upućena jedna na druge.

'Jezik koji se nekada zvao srpskohrvatski razumije tržište od 22 milijuna stanovnika. Također, pojedine robne marke imaju komparativnu prednost, jer su već bile prisutne na tržištu i poznate su potrošačima bivše Jugoslavije', uvjeren je Juda.

I dok poslovna zajednica polako shvaća da će udruženim snagama lakše nastupati na zahtjevnom svjetskom tržištu, u posljednjih 20 godina bilo je i onih kojima je to sve vrijeme bilo jasno. Tim Juda, dobar poznavatelj ovdašnjih prilika, kao primjer navodi kriminal, koji ne poznaje granice. Za razliku od političara koji su oklijevali, kriminalci su i za vrijeme rata, a i poslije razaranja, nažalost, shvaćali značaj regionalnog tržišta. To su, dodaje Juda, sve vrijeme znale i turbofolk zvijezde.

Prema ocjeni potpredsjednika vlade i ministra ekonomije Srbije Mlađana Dinkića, kriza je učinila da se zemlje bivše Jugoslavije još više okrenu jedna drugoj, pa tako robna razmjena Srbije s regijom iznosi 4,4 milijarde eura.

'S druge strane, učešće investitora iz Srbije u Sloveniji i Hrvatskoj je nesrazmjerno angažiranju ulagača iz ovih zemalja na domaćem tržištu. Naravno, to ima veze i s razvojem tržišta, jer je slična situacija kada je riječ o ulaganjima iz Makedonije i Crne Gore u Srbiji. Jednostavno morate imati kompaniju koja je sposobna investirati u regiji', smatra nadležni ministar.

Esad Čolaković, predsjednik Hrvatskog udruženja menadžera i poduzetnika, upozorio je prisutne da je i etika u poslovanju značajna.

'Vrlo je važna odgovornost prema novim generacijama, što ostavljamo naraštajima koji dolaze, kakvu štafetu predajemo našoj djeci, jesmo li učinili sve što smo mogli. Sumnjam da su rezultati koje smo postigli maksimum naše generacije. Jer dosad smo pojeli polovinu onoga što su stvorili naši roditelji i uništili trećinu industrijskih potencijala bivše zemlje, zadužili i sebe i nerođene generacije', kritičan je Čolaković.

Prema ocjeni Ivice Mudrinića, predsjednika T-Hrvatskog Telekoma, 'zadržali smo najgore od socijalizma i pokupili najgore od kapitalizma'. 'Karakterizira nas retrovizorski pogled na budućnost, opsjednuti smo prošlošću, a naše političke elite nemaju viziju', dodao je on.

I dok je Slobodan Vučićević, predsjednik Srpske asocijacije menadžera i domaćin skupa, istaknuo kako infrastruktura mora biti nositelj privrednog razvoja, ekonomistica Svjetske banke Marina Ves ocijenila je da je pozitivno iznenađena brzinom kojom se realiziraju neki važni projekti iz ovog područja.