SPORNA DOKAPITALIZACIJA

EPH Slobodnoj uvalio bezvrijedni Adriatica.net

30.11.2009 u 09:05

Bionic
Reading

Koncem prošle godine, kada je EPH dokapitalizirao Slobodnu Dalmaciju prijenosom svojeg 25-postotnog udjela u turoperatoru Adriatica.netu, vrijednost tog udjela procijenjena je na 73 milijuna kuna, što bi značilo da je cijela Adriatica vrijedila 292 milijuna kuna ili gotovo 40 milijuna eura, no iz revizorskog izvješća Adriatica.neta, koje je na osnovi poslovanja u 2008. izradila revizorska kuća BDO, vidi se da je turistička agencija već koncem prošle godine bila toliko prezadužena da joj je prijetila propast

'Bez snažne potpore vlasnika i kreditora visoka zaduženost može ugroziti neograničeni nastavak poslovanja društva', upozorili su revizori BDO-a u zaključnom mišljenju svoje revizije financijskog izvješća Adriatica.neta za 2008. godinu, dakle istu onu godinu na kraju koje je Slobodna Dalmacija skupo platila svoj poslovni udjel u turističkoj agenciji.

Danas kada vlasnici Adriatica.neta (Emporion Marka Vojkovića 50 posto, EPH 25 posto i Slobodna Dalmacija 25 posto) očajnički traže nove investitore kako bi spasili posrnulog turoperatora, jasno je da nitko za njega ne bi platio 40 milijuna eura već da, upravo suprotno, prema planu dokapitalizacije koji je nedavno dospio u javnost, toj agenciji treba još 40 milijuna eura svježeg novca da bi uopće opstala. Kako će u svemu proći Slobodna Dalmacija bit će poznato nakon što Adriatica.net završi restrukturiranje, koje je, prema najavama iz te tvrtke, pred finalizacijom.

Naime EPH je svoj 50-postotni udjel u Adriatica.netu lani stekao putem još uvijek neobjašnjene transakcije s Consultants grupom, pri čemu je njegova vrijednost bila iskazana u iznosu 35 milijuna kuna, što bi značilo da je cijela kompanija u tom trenutku bila vrijedna 70 milijuna kuna. Devet mjeseci kasnije, odnosno krajem prošle godine, polovicom svog udjela EPH je dokapitalizirao Slobodnu Dalmaciju u vrijednosti 73 milijuna kuna, što bi značilo da se vrijednost Adriatica.neta u tom razdoblju povećala čak četiri puta.