SLUČAJ ENERGOPETROL

Osumnjičeno 50 osoba za pogodavanje Ini i Molu

Bionic
Reading

Financijska policija Federacije Bosne i Hercegovine podnijela je Kantonalnom tužiteljstvu u Sarajevu kaznene prijave protiv čak 50 osoba zbog zloupotreba u dokapitalizaciji sarajevskog Energopetrola

Hrvatsko-mađarski konzorcij uložio je tek 10 posto od dogovorenih 75 milijuna KM u modernizaciju pumpi Hrvatsko-mađarski konzorcij uložio je tek 10 posto od dogovorenih 75 milijuna KM u modernizaciju pumpi Sukob interesa
Imena osumnjičenih još nisu objavljena, ali neslužbeno doznajemo kako su među osumnjičenima službenici Federalne agencije za privatizaciju, Povjerenstva za dokapitalizaciju Energopetrola, dužnosnici vlade i resornog ministarstva za industriju, energetiku i rudarstvo.

Sumnjiči ih se da su pogodovali konzorciju Ina-Mol te doveli do sklapanja štetnog ugovora za FBiH. U Financijskoj policiji su kazali da su kod dokapitalizacije Energopetrola 2006., kao i isknjiženja 22 benzinske pumpe 1998., počinjena kaznena djela zloupotrebe položaja, ovlasti i nesavjesnog poslovanja.

'Predsjednica Povjerenstva za provođenje natječaja za dokapitalizaciju svojim je glasom na Skupštini dioničara Energopetrola presudila pri donošenju odluke o dokapitalizaciji. Bila je u sukobu interesa. Nije u ugovor ugradila da je konzorcij obvezan investirati u roku od tri godine i da, ako to ne učini, investiranje nakon roka ne ulazi u promjenu strukture kapitala. Postupak dokapitalizacije je vodilo Povjerenstvo koje je izabrala vlada FBiH, a ne Agencija za privatizaciju, kako je zakonom predviđeno', tvrde u Financijskoj policiji i ocjenjuju da je vlada štitila interese konzorcija te da Ina i Mol nisu izvršili obvezno ulaganje, a nije izabrana ni revizorska kuća i time izrađen završni nalaz pa vlada nije mogla podnijeti zahtjev za aktiviranje bankarskih jamstava, koje su, da stvar bude još gora, u međuvremenu izgubljene.

U Financijskoj policiji nisu naveli ime predsjednice Povjerenstva, no Poslovni dnevnik je doznao da je riječ o Kasemi Čatović koja je parafirala prijedloge ugovora o dokapitalizaciji Energopetrola s predstavnikom konzorcija Franjom Božićem. Njezin je glas prevagnuo i da se podrže prijedlozi ugovora na vladi. Financijska policija FBiH podnijela je i kaznene prijave protiv 19 osoba zbog zloupotreba u privatizaciji Krivaje iz Zavidovića.