ŠTO ĆE S TOLIKOM LOVOM?

Todorić prodaje 400 mil. eura obveznica

Bionic
Reading

Agrokor Ivice Todorića ovaj tjedan na međunarodnom financijskom tržištu zaokružuje veliku operaciju. Usporedo s prijevremenim iskupom 150 milijuna eura 'starih' obveznica, u ponedjeljak je započeo roadshow u sklopu izdanja novih, i to u više nego dvostruko većem iznosu. Od europskih i američkih ulagača Agrokor novim obveznicama planira prikupiti - najmanje 400 milijuna eura

Utvrđivanje konačne cijene očekuje se u četvrtak, a projekt, uključujući plaćanje novih obveznica, trebao bi se potpuno zatvoriti idući utorak (1. prosinca). Od ciljanog iznosa 150 milijuna eura već je potrošeno početkom ovog tjedna za iskup postojećih obveznica, zbog čega je cijela financijska konstrukcija uključivala i mostni kredit. Ostatak, a zasad se može govoriti o 250 milijuna eura, iskoristit će se za 'ušminkavanje' bilance odnosno restrukturiranje financijskih obveza, ali i opće podizanje razine likvidnosti, tvrde izvori Poslovnog dnevnika.

Koncern će tako produljiti ročnost svojih obveza i kratkoročni dug zamijeniti dugoročnim. Podsjetimo, stanje Agrokorova kratkoročnog duga sredinom godine bilo je 585 milijuna eura, dok je dugoročni bio nešto nižih 530 milijuna eura. Proizlazi, dakle, da se ovim zaduženjem ne planira povećati, ali ni smanjiti iznos dugova, što je ipak malo iznenađujuće u odnosu na prvotna očekivanja analitičara i spekulacije o svrsi najnovijeg aranžmana.

Većina je, naime, procjenjivala da je dio novca od te operacije namijenjen ostvarivanju Todorićeve strategije regionalnog širenja kroz novi iskorak u maloprodaji, a dio ih je napominjao kako bi i na domaćem tržištu uz današnje valuacije time mogao značajno dodatno zavladati u nekom od svojih biznisa. Kao jedna od mogućih meta navodila se i četvrtina Mercatora. No, akvizicije očito nisu dio ove operacije.

Investicijski bankari, međutim, reći će kako je ovo vjerojatno prvi korak koji u horizontu zasigurno ima i drugi, koji podrazumijeva značajnije kapitalne investicije Agrokora. Neki već raspredaju kako Todorić ovom operacijom dobiva bolje pregovaračke pozicije koje mu mogu poslužiti u razgovorima o financiranju novih meta, a kao moguće sugovornike za to vide, primjerice, i institucije poput IFC-a i EBRD-a.

'Bez takvih krajnjih motiva ne vidim zašto bi danas išao na ovoliki aranžman, to prije što se trenutne cijene zaduživanja uz kreditni rejting kakav trenutno ima Agrokor ne čine baš jako poticajnim', kaže jedan financijaš.