OPTIMISTIČNA PREMIJERKA

Tko o čemu, Kosor o dobrim vijestima

24.11.2009 u 12:24

Bionic
Reading

Premijerka Jadranka Kosor ne smatra da su poslodavci nezadovoljni proračunom za 2010. iako je jučer Ivica Mudrinić, predstavnik poslodavaca u Gospodarsko-socijalnom vijeću, jasno upozorio da novi proračun, kad je riječ o rashodima, nije donio ništa novo i da će se nastaviti rast nezaposlenosti

'Vlada i poslodavci brinu istu brigu, vode borbu za svako radno mjesto i traže izlazak iz krize. Do kraja godine, uz smanjenje parafiskalnih nameta, donijet ćemo još nekoliko mjera koje će oteretiti gospodarstvo. Novog ministra gospodarstva čeka puno posla', rekla je novinarima Kosor nakon što je otvorila konferenciju o elektroničkoj upravi.

Premijerka, isto tako, odbacuje sve kritike oporbe na račun proračuna. Oni, prema njoj, ne želi vidjeti da je proračun srezan kad je riječ o materijalnim troškovima, intelektualnim uslugama i reprezentaciji.

'Uštede su na onome bez čega možemo. Ali drastično smo srezali i subvencije za poljoprivredu i brodogradnju. S druge strane, morali smo povećati sredstva za mirovine i rodiljne naknade. Neka pokažu prstom ako žele smanjiti mirovine i neka kažu za koliko', istaknula je premijerka.

U sljedećoj godini, Kosor očekuje da će doći vrijeme i za dobre vijesti. Ne može se reći da ćemo izaći iz krize, ali će do oporavka doći.

'Nastavak borbe protiv korupcije, veliki planovi štednje, natječaji za članove nadzornih odbora javnih poduzeća… Sve su to dobre vijesti', rekla je Kosor.

Osvrnula se i na studente u štrajku pa je ponovo najavila da će studenti koji ispunjavaju sve obveze imati besplatno studiranje, a s tim projektom se kreće od akademske godine 2010. - 2011.