KOSOR TRAŽI UŠTEDE

Država samo na poštu potrošila 183 milijuna kuna

24.11.2009 u 11:40

Bionic
Reading

Želimo malu, okretnu i učinkovitu državnu upravu koja će na usluzi građanima biti 24 sata, istaknula je premijerka Jadranka Kosor otvarajući konferenciju o elektroničkoj upravi održanoj danas u zagrebačkom hotelu Panorama

Početkom godine donesena je Strategija razvoja elektroničke uprave od 2009. do 2011. godine, čiji je glavni cilj, prema riječima Kosor, optimiziranje i racionalizacija troškova te proaktivna i na suvremenoj informacijskoj tehnologiji utemeljena državna uprava.

'Kad je riječ o uštedi prostora, to je puno. Za primjer, samo lani sva tijela Vlade, odnosna državna uprava, su za otpremu pošte potrošila čak 183 milijuna kuna. Povezivanjem svih u jedan sustav, tu se drastično može srezati potrošnja. Nitko više ne može biti otok', rekla je Kosor.

Isto tako, nastavila je premijerka, uvođenjem usluga fiksne telefonije na novim sustavima uštedjelo bi se oko 33 milijuna kuna

Daljnja informatizacija državne uprave dat će veliki obol u borbi protiv korupcije i većom otvorenošću i transparentnošću bit će veća dostupnost informacija, a time će se povećati i osjećaj slobode za svakog građanina.

'Imamo tu i tamo otpora. Pozivam sve koji sudjeluju u projektu e-uprave neka i meni jave za te probleme. Zajednički ćemo rješavati sve prepreke i predrasude', istaknula je premijerka.

Davor Mlakar, ministar uprave, naglasio je da je pred Vladom dva važna zadatka. Prvi je da državna uprava prestane biti produžena ruka vlasti i postane servis građanima, a drugi je da se informacijska tehnologija usvoji u toj mjeri da taj servis i stvarno zaživi.

'Državna uprava i nove tehnologije nisu nikad imale takvu potporu države i Vlade', pohvalio se Mlakar.

Na konferenciji su, inače, glavne teme bile stanje i perspektivama razvoja elektroničke uprave u Hrvatskoj te iskustva i primjeri zemalja koje su predvodnice u razvoju elektroničke uprave u EU.