SJEČA GLAVA ZBOG AFERA

Smijenjeni članovi Uprave HAC-a: Mi smo državni službenici!

Bionic
Reading

Direktori HAC-a, Marijo Lovrinčević i Jurica Prskalo, čiju je smjenu Vlada zatražila, tvrde da im pored prava iz menadžerskih ugovora pripadaju i pogodnosti koje uživaju državni dužnosnici prema Zakonu o pravima i obvezama državnih dužnosnika

To je prvi slučaj da menadžeri neke državne tvrtke tvrde da imaju ugovorena ista prava koja po prestanku funkcija pripadaju, primjerice, zastupnicima u Saboru, članovima Vlade, Ustavnog suda, državnima tajnicima ili predsjedniku HFP-a. No, oni tvrde da uz to imaju i dodatna prava po menadžerskim ugovorima.

Pozornost mjerodavnih organa o neobičnom dužnosničkom statusu privukla su navedena velika materijalna očekivanja članova Uprave HAC-a. U podlozi imaju dužnosnički status, a to su iz Uprave HAC-a potvrdili zbog očekivanja kako će, nakon smjena u Upravi HAC-a koje je najavila Vlada još krajem prošlog tjedna, ostvariti niz dodatnih prava kao da su državni dužnosnici, te da će nakon toga doći na red i otpremnine u iznosima jednogodišnjih plaća što je ugovoreno menadžerskim ugovorima. Riječ je o spornim pravima da u slučaju gubitka funkcija upravljanja HAC-om kao dužnosnici nastave primati plaću tijekom šest mjeseci nakon smjene, te korištenju službenog mobitela i službenog automobila.

Član Uprave HAC-a Marijo Lovrinčević u ponedjeljak je potvrdio da u slučaju HAC-ove Uprave postoji status državnih dužnosnika po posebnoj Odluci Vlade, te je objasnio da se radi o ugovorima koji su potpisani s NO-om HAC-a, a na čelu s bivšim državnim tajnikom Zdravkom Livakovićem

'Članovi Uprave HAC-a su ujedno i državni dužnosnici, pa nam i po tom osnovu pripadaju prava pored onih iz menadžerskog ugovora', tvrdi Lovrinčević i objašnjava: 'Državni dužnosnici postali smo prije nešto više od godinu dana kada je Vlada proširila krug dužnosnika po Zakonu o pravima i obvezama državnih dužnosnika i na predsjednike i članove Uprava u društvima u većinskom vlasništvu države'.

Lovrinčević je odbio potvrditi da je njegov ugovor s navedenim pravima dužnosnika i otpremninom po menadžerskom ugovoru sklopio Livaković, koji nam je to potvrdio.

'Ne znam što točno piše u menadžerskim ugovorima, ali znam da prava i obveze državnih dužnosnika regulira Zakon. Ne znam jesu li članovi Uprave HAC-a državni dužnosnici ili nisu, ali onaj tko ih je proglasio državnim dužnosnicima, taj im je dao određena prava', navodi Livaković. U Ministarstvu mora objašnjavaju da ministar Božidar Kalmeta zbog spriječenosti obavezama nije još proveo smjene u Upravi HAC-a koje je Vlada zatražila.