PAVUNA NA SUSRETU MENADŽERA

'Sanader je bio blefer koji vas je varao 10 godina'

20.11.2009 u 15:57

Bionic
Reading

'Hrvatskoj treba 100.000 umreženih znalaca za izlazak iz krize', rekao je u svom stilu fizičar Davor Pavuna, predstavljajući svoju viziju razvoja Hrvatske na savjetovanju u sklopu 19. susreta Hrvatskog udruženja menadžera i poduzetnika (CROMA)

Pavuna smatra da se Hrvatska treba okrenuti visokim tehnologijama. Rješenje vidi u povezivanju svih uspješnih Hrvata iz zemlje i inozemstva u mrežu koja će biti rasadnik novih poduzetničkih inicijativa u područjima visoke tehnologije. Kao primjer je naveo pojedince koji su pokrenuli danas globalne kompanije poput Googlea i Applea, navodeći da poznaje mnoge Hrvate koji imaju slične potencijale. Pozvao je Vladu da osnuje jaku hrvatsku banku i osigura svima besplatni bežični internet.

Uputio je i brojne kritike vladajućima koji su 'stvorili mediokritetski sustav'. 'Najveći problem Hrvatske je negativna selekcija koju je sustavno provodio HDZ', rekao je Pavuna. 'Sanader je bio blefer koji vas je varao 10 godina', rekao je Pavuna, optužujući bivšeg premijera za negativnu kadrovsku selekciju. 

Vladimir Ferdelji, predsjednik CROMA-e je u uvodnom govoru detektirao tri područja krize. Prvo područje je sveopća ekonomska kriza izazvana sustavom baziranom na potrošnji. 'Potrošili smo pola od onog što smo naslijedili, sve što smo zaradili i zadužili se još 40 milijardi eura', rekao je Ferdelji. Drugo područje je institucionalna i organizacijska kriza koja se očituje u neefikasnoj i glomaznoj javnoj upravi. Ferdelji je posebno upozorio na moralnu krizu, u čemu se složio s Pavunom, navodeći da zaokret najprije treba učiniti na tom području. 'U sustavu vrijednosti na vrhu trebaju biti rad i znanje, a treba izbaciti nekompetentnost i suvišak osobnih interesa', rekao je Ferdelji.

Glavni smjerovi razvoja prema Ferdeljiju su energetika, poljoprivreda i industrija otpada. U energetici se treba okrenuti alternativnim izvorima energije među kojima najveće potencijale Ferdelji vidi u vjetroenergiji i solarnoj energiji. U poljoprivredi treba promijeniti sustav poticaja. 'Umjesto subvencija, poljoprivrednicima treba garantirati cijene proizvoda i oni će sami znati što je najisplativije proizvoditi', smatra Ferdelji. Velike potencijale Ferdelji vidi i u recikliranju otpada koji je kod nas ekološki problem, a u razvijenim zemljama najkvalitetnija sirovina.

Predsjednik Vijeća članica Hrvatske udruge poslodavaca Ivan Miloloža predložio je osnivanje interventnog fonda za pomoć poduzećima u teškoćama, kao što je to učinjeno u nekim europskim zemljama.

Na 19. susretu menadžera CROMA-e tradicionalno su izabrani najuspješniji menadžeri godine. U kategoriji velikih poduzeća nagradu su dobili predsjednik uprave Končar - Energetskih transformatora Ivan Milčić i predsjednik uprave karlovačke tvrtke ALSTOM Hrvatska Damir Vranić.

U kategoriji srednjih poduzeća za menadžere godine CROMA je izabrala direktora tvrtke Systec Automatizacija iz Labina Vladimira Peršića. Najboljim menadžerom u kategoriji malih poduzeća proglašena je Katica Hauptfeld, osnivačica, vlasnica i direktorica agencije Katarina Line iz Opatije. Nagradu za mladu menadžericu dobile su Sandra Mihelčić, direktorica i suvlasnica grupacije Business Media Group, i Manuela Šola-Oršić, direktorica tvrtke Abrakadabra integrirane komunikacije.

Za menadžera godine u javnim poduzećima proglašen je predsjednik uprave Croatia osiguranja Hrvoje Vojković. Za najboljeg menadžera u inozemnim poduzećima koja djeluju u Hrvatskoj proglašen je direktor tvrtke Knauf Hrvatska Stjepan Rak. Za poduzetnika godine izabran je Zvonko Biljecki, predsjednik Uprave i vlasnik tvrtke Geofoto. U kategoriji projektnog menadžmenta dobitnik ovogodišnjeg priznanja CROMA-e je Darko Petričević, direktor tvrtke VEMOS iz Marije Bistrice.
Nagradu CROMA-e za životno djelo dobio je osnivač i suvlasnik tvrtke Zagrebtrans Milan Mejaški