PROMJENE U HUP-U

Jakelić zamjenjuje Popijača

20.11.2009 u 09:09

Bionic
Reading

Povodom imenovanja dosadašnjeg glavnog direktora HUP-a Đure Popijača za novog ministra gospodarstva, izvršni odbor HUP-a stavio je njegov mandat u mirovanje, a za vršitelja dužnosti glavnog direktora imenovan je Bernard Jakelić, njegov dugogodišnji zamjenik

Na sjednici Izvršnog odbora HUP-a novi je ministar gospodarstva, ali i novi potpredsjednik Vlade za gospodarstvo kao i Ekonomski savjet predsjednice Hrvatske vlade, dobili punu podršku Hrvatske udruge poslodavaca u pokretanju neophodnih promjena u zemlji kako bi se potaknuo gospodarski razvoj.

U priopćenju stoji da je ovom prilikom podržana i želja predsjednice Vlade Jadranke Kosor da se pokrenu potrebne promjene u državi i društvu koje podrazumijevaju i bitno drukčiji odnos prema hrvatskom gospodarstvu.

Dosadašnji ekonomski model je potrošen te nam je potrebna izgradnja novog sustava koji će na prvo mjesto istaknuti porast proizvodnje, kako bi se nadomjestio uvoz roba te povećao izvoz. Taj će se model izgrađivati i na povećanju investicija u proizvodnju, a javne investicije će morati biti usmjerene u projekte s bržim povratom. Izravni učinci novoga modela su povećanje zaposlenosti, povećanje plaća i standarda građana, odnosno povećanje osobne potrošnje.

Sustav poticaja, naglašavaju poslodavci, u takvom će modelu dobiti znatno drukčiju funkciju, kao i pozicija javnih i državnih poduzeća. Sustav javne nabave će u takvom modelu biti izgrađen na jasnim i mjerljivim kriterijima, a pravosudni sustav funkcionirat će po uzoru na uređene države i društva.