TEŠKO DO KUPACA

Austrijanci prodaju opatijske hotele

19.11.2009 u 16:02

Bionic
Reading

Opatijski hoteli Bristol, Opatija i Astoria već se najmanje dvije godine neuspješno prodaju, a u paketu s njima i hotel Apoksiomen na Malom Lošinju

Hoteli su u vlasništvu tvrtke Magnum hoteli, iza koje stoji austrijska AG, koja drži hotele u Austriji, Njemačkoj, Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj, Rusiji, Francuskoj i Rumunjskoj. Kako se može saznati, austrijska kompanija je uložila značajna sredstva u obnovu tih hotela. Naime, 2004. godine obnovljen je hotel Apoksiomen na Malom Lošinju, a godinu kasnije hoteli Bristol i Astoria, čime su sva tri podignuta na rang četiri zvjezdice.

Vlasnici su još početkom 2008. godine od grada Opatije tražili promjene detaljnog urbanističkog plana (DUP) kako bi hotel Opatiju mogli proširiti jer u postojećim gabaritima nije bilo moguće postići višu kategorizaciju.

Grad Opatija je DUP usvojio, no radovi na hotelu nisu počeli, iako ništa nije ukazivalo na to da vlasnici planiraju prodaju, kažu u gradskoj upravi.

Zanimljivo je da je već u to doba tisak pisao o tome da se četiri hotela prodaju. Mediji su tvrdili i da je za njihovu kupovinu zainteresiran Goran Štrok, odnosno njegova tvrtka Jadranski luksuzni hoteli. Navodno su tada Austrijanci samo za hotele Astoria i Bristol, koji imaju četiri zvjezdice, tražili 40 milijuna eura.

Iz Vienna Internationala i tvrtke Magnum ne žele otkriti kolika je cijena sva četiri hotela koji su tek nedavno javno oglašeni za prodaju, ali neslužbeno se govori da je vlasnik spreman od tražene cijene odustati i 20 posto. Zainteresiranih ima, ali očito ne i ponuda koje bi Austrijanci bili spremni prihvatiti. Inače, hotele je prema objavljenom oglasu za prodaju moguće kupiti kao paket, ali i odvojeno

Hoteli tvrtke Magnum ipak nisu jedini opatijski hoteli koji su na prodaju. Kako je već pisao slovenski tisak, na prodaju je i Grand hotel Adriatic, poznat po svom kongresnom centru, u vlasništvu slovenske tvrtke Lifeclass Hotels and Spa, odnosno Istrabenz Turizma. Hotel je navodno trebao dostići cijenu od 31 milijun eura i tako pokriti bar mali dio dugova Istrabenza.