NOVI PLIN IZ JADRANA

Ina i Eni pustili u rad platformu Anamaria A

19.11.2009 u 12:00

Bionic
Reading

Platforma Anamaria A pod upravom kompanije INAgip, koja je u 50 postom vlasništvu Ine i talijanske tvrtke Eni, počela je s crpljenjem šest nalazišta prirodnog plina i trenutni kapacitet je 0,8 milijuna kubnih metara plina dnevno

Talijanska naftna kompanija Eni obavijestila je kako plinska platforma Anamaria A koja je u zajedničkom vlasništvu s hrvatskom Inom, a nalazi se u hrvatskim vodama Jadranskog mora počela s radom.

Platforma Anamaria A pod upravom kompanije INAgip, koja je u 50 postom vlasništvu Ine i talijanske tvrtke Eni, počela je s crpljenjem šest nalazišta prirodnog plina i trenutni kapacitet je 0,8 milijuna kubnih metara plina dnevno, a kada bude u punom pogonu moći će proizvoditi 1,6 milijuna kubnih metara zemnog plina. Puštanje u rad i crpljenje novih količina plina pomoći će Italiji i Hrvatskoj koje većinu svojih potreba za tim energentom zadovoljavaju iz uvoza.

Iz Enija su također javili kako je na drugoj platformi Anamaria B, koja se nalazi u talijanskim vodama u procesu dobivanja dozvola za rad. Ta druga platforma nema veze s Inom i ona je 90 posto vlasništva Enija, a 10 posto tvrtke Ligestra.

Trenutno INAgip dnevno iz Jadrana crpi 5 milijuna kubnih metara prirodnog plina, dok godišnja potrošnja prirodnog plina u Hrvatskoj iznosi 4,8 milijardi kubnih metara.

Inače, Ina i Eni započeli su suradnju 1996. godine kada je i utemeljena zajednička kompanija INAgip.