RIZIČNO ULAGANJE

Podravka prokockala milijune na burzi

17.11.2009 u 11:00

Bionic
Reading

Osim nekoliko sumnjivih kredita plasiranih drugim kompanijama, zbog čijih je nevraćanja pokrenuta lavina afera, Podravka je u prošloj godini rizičnim ulaganjima na burzi pretrpjela milijunske gubitke

Iz javnosti dostupnih Podravkinih izvješća vidljivo je da je koprivnička prehrambena kompanija u prošloj, za burze diljem svijeta katastrofalnoj godini uložila skoro 34 milijuna kuna u otvorene investicijske dioničke fondove, koji su na tržištu poznati kao najrizičniji. Iako je istovremeno podigla više od 500 milijuna kuna kredita za financiranje investicija u različite segmente osnovnog poslovanja (kupnja Čokolešnika, Čoka i Farmavite), Podravka je vlastita sredstva na burzi ulagala poput bogataša koji ne zna kud će s novcem.

Čak 30,2 milijuna kuna plasirala je u investicijske fondove ST Investa, a za 3,5 milijuna kuna je kupila udjela u fondu Fima Equity, kojim upravlja Fima grupa Milana Horvata, čovjeka koji je trenutno u pritvoru zajedno s Podravkinim menadžerima. Iste godine Podravka je prodala udjele u fondovima ST Investa vrijedne 8 milijuna kuna, pa je tako više od 8 milijuna kuna izgubljeno zbog pada vrijednosti na burzi.

Što je nagnalo Upravu Podravke da desetke milijuna kuna uloži na burzi i povjeri ST Investu, investicijskom društvu iz Splita koje upravlja s nekoliko malih fondova? Ni u Podravci ni u ST Investu nisu nam htjeli reći u koji ST-ov fond je konkretno ulagano, no uzimajući u obzir ostvareni gubitak u 2008. godini, pretpostavlja se su novci uloženi u jedan od rizičnijih fondova orijentiranih na dionice.

Rizik dodatno povećava činjenica da Podravkin novac očito čini većinu imovine neimenovanog fonda, obzirom da se kapital oba dionička fonda ST Investa kreće oko 30 milijuna kuna. U slučaju da Podravka poželi u kratkom roku unovčiti svoj udjel, u pitanje bi bio doveden i sam opstanak dotičnog fonda jer bi on u kratkom roku morao rasprodati velik dio imovine.

No, čak ni veličina udjela u fondu nije jedini problem. Ako uzmemo u obzir i strukturu imovine portfelja, može se zaključiti da je taj novac dugoročno zamrznut, a možda velikim dijelom i izgubljen. Naime, u portfelju ST-ovih fondova nalaze se slabo likvidne dionice kao što su Riz-odašiljači, Euroherc, Banka Splitsko-dalmatinska i Imunološki zavod. Mogućnost njihova unovčavanja vrlo je problematična, a kada bi do toga i došlo, bilo bi gotovo sigurno ostvareno uz velike gubitke u odnosu na trenutnu tržišnu vrijednost.

Neobično povjerenje u Tukića

Među prvih pet pozicija u oba fonda do rujna ove godine nalazile su se i dionice Podravke. To otvara mogućnost da je i fond sudjelovao u obrani cijene dionice, ako je točna teorija da je cijena morala biti branjena ili 'pumpana' zbog obveza podmirivanja margin calla iz Merill Lyncha. U Hanfi ne smatraju spornomčinjenicu da Podravka kupuje udjele u fondu koji ima njezine dionice, jer Podravkinim dionicama trguje većina investicijskih fondova: 'Agencija raspolaže podacima da je ST Invest od mjeseca rujna 2007. godine za račun investicijskih fondova kojima upravlja kontinuirano stjecao i otpuštao dionice Podravke iz svojeg portfelja, što je uobičajeno s obzirom da je riječ o likvidnim dionicama te da iste u investicijskim fondovima kojima upravlja nisu držane kroz dulje vremensko razdoblje'.

Tomislav Tukić, osnivač ST Investa, kazao je za tportal.hr da mora čuvati povjerljivost klijenata i ne smije komentirati je li Podravka kupovala udjele u njihovim fondovima i kakve su njihove trenutačne pozicije. Za razliku od Crobexa, indeksa Zagrebačke burze koji je od početka ove godine porastao oko 17 posto, ST Invest nastavlja gomilati gubitke: minus dvaju fondova od početka godine iznosi oko 15 posto, što znači da se Podravkini milijuni i dalje tope.

Na naš upit kako to da su ulagali u investicijske fondove i je li to bio dobar poslovni potez, iz Podravke su poslali štur odgovor, zapravo uputu da je 'riječ o javno dostupnim podacima koje možete pronaći u našim financijskim izvješćima'.

Iako najnovije, devetomjesečno izvješće nije detaljno kao godišnje, iz njega je vidljivo da Podravka nije prodavala udjele u investicijskim fondovima, već se kupovina nastavlja i dalje: za 8,5 milijuna kuna 'nabavili su nove utržive vrijednosnice', odnosno udjele u investicijskim fondovima ili dionice.