UŠTEDE NA ZAPOSLENIMA

Fina ukida više od tisuću radnih mjesta

17.11.2009 u 09:50

Bionic
Reading

Smanjenje broja zaposlenih za tisuću ili gotovo četvrtinu stajat će Finu oko sto milijuna kuna, no uštede bi već u 2010. trebale omogućiti pozitivno poslovanje, uvjerena je Uprava

Pritom se upozorava da samo zbrinjavanje viška zaposlenih neće biti dovoljno – bez nove strategije i pristupa tržištu već 2011. Fina bi opet bila u gubitku, piše Business.hr.

O problemima Financijske agencije dovoljno govori jedan zastrašujući podatak: udjel troškova zaposlenih u ukupnim troškovima Fine iznosi čak 52 posto uključe li se i materijalna prava, u usporedbi s manje od 20 posto u ukupnom gospodarstvu. Podaci o poslovanju jednako su mračni - u prvom je polugodištu 2009. zabilježen još jedan gubitak, 24,4 milijuna kuna, uz pad prihoda.

Međutim, tročlana Uprava na čelu s Matom Regvarom, koja je dužnost preuzela u ožujku 2008, optimistična je: program zbrinjavanja tehnološkog viška, kojim će se broj zaposlenih smanjiti za više od tisuću sa sadašnjih 4416, trebao bi sredinom prosinca dobiti zeleno svjetlo pa će prvi učinci biti vidljivi u prvom kvartalu 2010, što bi, uz ostale projekte u okviru restrukturiranja, omogućilo Fini da sljedeću godinu završi u plusu.

Trošak zbrinjavanja viška, kaže član Uprave Krešimir Kvaternik, procjenjuje se na oko 100 milijuna kuna, a ovisit će o točnom broju ljudi. Dosta će pritom stajati, ističe, i program prekvalifikacije, no zadnja je procjena uštede oko 113 milijuna kuna na godišnjoj razini.