INFORMATIKA VRBANI

Vemil se od vjerovnika skriva pod novim imenom

Bionic
Reading

Novo ime zagrebačke prezadužene tvrtke Vemil, kojoj prijeti stečaj do kraja godine je Informatika Vrbani

Najveći trgovac potrošačkom elektronikom tvrtka Vemil, kojem prijeti stečaj do kraja godine, promijenio je ime u Informatika Vrbani, piše Poslovni dnevnik. Direktorica i vlasnica tvrtke Verica Resković upisala je novo ime u sudski registar zadržavši isti matični i porezni broj. Sličnu promjenu imena tvrtke Resković je obavila prije dvije godine kad je u brakorazvodnom procesu izdvojila Vemilove nekretnine u zasebnu tvrtku.

Taj potez onemogućuje dobavljačima Vemila, kojima je tvrtka prema podacima Fine samo u šest mjeseci ostala dužna 57,6 milijuna kuna, da rasprodajom te imovine, uključujući vrijednog poslovnog objekta u zagrebačkim Vrbanima, naplate svoja potraživanja. Službenog komentara iz Vemila, čiji je kapital trenutno 6,48 milijuna kuna, nema. Izvor blizak kompaniji kaže da se Vemil potpuno zatvorio prema javnosti, a otkako mu je nedavno blokiran račun i prema vjerovnicima. Jedan od vjerovnika koji je zatražio da ostane anoniman kaže da Vemil sve više nalikuje slučaju Pevec. Vemilu je račun već blokiran, broj radnika smanjen je za trećinu, a većina prodajnih mjesta zatvorena je zbog navodne inventure i to u jeku glavne prodajne sezone za tehničku robu. Ne postigne li se dogovor tvrtka bi s blokiranim računom od 60 dana mogla završiti u stečaju do novogodišnjih blagdana.

Vjerovnici su navodno zainteresirani za plan koji bi obuhvaćao reprogramiranje dugova i dokapitalizaciju tvrtke. Kao jedna od mogućnosti spominje se i ulazak vjerovnika u vlasničku strukturu tvrtke te pružanje drugih čvršćih jamstava za plan restrukturiranja. No, vjerovnici nisu jedinstveni u svom stavu.

Informacije koje se mogu saznati od dobavljača ukazuju pak da Vemil ne razgovara sa svima. Izvor blizak Vemilu navodi da se primjerice ne razgovara s M San grupom, najvećom IT kompanijom u Hrvatskoj, koja je u slučaju restrukturiranja HG Spota postupila vrlo fleksibilno.