UKORIČENO PRLJAVO RUBLJE

Bivši zaposlenik optužuje Ikeu za špijuniranje i rasizam

12.11.2009 u 15:11

Bionic
Reading

Zbog izuzetno pozitivnog imidža, švedska kompaniju Ikea slovi kao 'Teflon multinacionalka' na koju se ne lijepe afere, no nova knjiga bivšeg direktora mogla bi narušiti tu idilu

Autor knjige 'Istina o Ikei' tvrdi da se kompanijom upravlja kao sektom, pojačanom špijuniranjem, lažima i snažnim rasizmom.

Osnivač Ikee, švedskog lanca za prodaju namještaja, jedan je od najbogatijih ljudi u svijetu. Ingvara Kamprada doživljava se kao tzv. malog čovjeka, skromnog, jednostavnog i poštenog, 'pomalo drvenog', baš poput namještaja koji prodaje. Prema legendi, koja podgrijava teoriju o kvaliteti Ikeina jeftinog namještaja, Kamprad u svojoj dnevnoj sobi ima trideset godina star kauč marke Klippan, zajedno s policom za knjige Billy.

Čovjek koji želi pokvariti ovu lijepu sliku je Johan Stenebo, koji je radio dvadeset godina u Ikei. Bio je izvršni direktor Ikeinih podružnica GreenTech, a jedno vrijeme je radio i kao Kampradov osobni pomoćnik.

Stenebo je napustio kompaniju prije devet mjeseci nakon sporova s upravom. Sada je napisao knjigu 'Istina o Ikei', koja je privukla mnogo pozornosti u Švedskoj. Ovo je prvi put u više od 60 godina dugoj povijesti Ikee da negativne komentare u javnosti iznosi jedan srednji menadžer. Jasno je da je knjiga neka vrsta vraćanja duga, kako piše njemački Spiegel: 'Brdo prljavog rublja podijeljenog na 14 poglavlja.'