ŠVICARSKI BANKAR:

Financijaši se vraćaju starim navikama

18.11.2009 u 12:32

Bionic
Reading

Financijski svijet ponovno se vraća 'starim navikama', unatoč obećanom napuštanju rizičnog ponašanja koje je i dovelo do nedavne globalne gospodarske krize, upozorio je čelnik švicarske središnje banke

Jean-Pierre Roth, istodobno i član Odbora za financijsku stabilnost (FSB, Financial Stability Board), naglasio je u utorak da međunarodna zajednica paralelno s oporavkom mora ispuniti preuzete obveze i poooštriti regulativu i ojačati međunarodne financijske institucije.

'Odmah su se počele vraćati sve stare navike', potužio se predsjednik Švicarske narodne banke, misleći na obnovu apetita za rizikom i kratkoročnim kreditima ili dobiti na financijskim tržištima.

Skupina 20 najvećih industrijski razvijenih i gospodarstava u razvoju (G20) proteklih se godinu dana zalaže za financijsku reformu koja uključuje i strože zahtjeve prema bankovnom sustavu.

'Mislim da apsolutno moramo nastaviti tim smjerom ne želimo li se na kraju suočiti s još težim problemima', kazao je Roth.

Aktualna je kriza, naglasio je on nadalje, otklonila jednu temeljnu sumnju za bankarsku industriju - naime, jesu li vlade spremne svojim bankarskim institucijama baciti pojas za spašavanje u slučaju problema.

'Prije krize nije se znalo kako bi vlade reagirale u takvom slučaju', kazao je. 'Nakon krize, čelnici vodećih banaka znaju na što mogu računati u slučaju veće krize u budućnosti'.