REUTERS

Hrvatska opterećena skupom upravom, korupcijom

12.11.2009 u 09:29

Bionic
Reading

Agencija Reuters izvijestila je s jučerašnjeg skupa u Opatiji, na kojem je premijerka Kosor najavila nastavak štednje, uključujući strožu kontrolu javnih rashoda

Novinar piše da je hrvatsko gospodarstvo i dalje opterećeno skupom javnom upravom i visokim subvencijama sektorima koje treba restrukturirati kao što su brodogradnja i poljoprivreda, sporim pravosuđem i korupcijom.

Sve su hrvatske vlade do sada odgađale politički osjetljivu reformu brodogradilišta-gubitaša, koja izravno ili neizravno zapošljavaju više od 30.000 ljudi, a ugrožava ih jeftina azijska konkurencija.

Reforma brodogradilišta, kao i ona javne uprave, borba protiv korupcije i rješavanje neučinkovitosti pravosuđa glavni su zahtjevi Bruxellesa za konačno odobrenje za pristupanje EU-u.

Premijerka Kosor preuzela je vlast u srpnju, a posljednjih je nekoliko mjeseci započeta istraga zbog sumnji u korupciju protiv nekoliko visokih dužnosnika. Kosor tvrdi da će borba protiv korupcije ostati prioritet.

Poručila je da neće tolerirati zaduživanje javnih poduzeća, očekuje i daljnje smanjenje mase plaća u javnim poduzećima, a kaže i da je pokrenut proces smanjenja broja jedinica lokalne samouprave.

Vladin je cilj nastavak štednje, stroža kontrola javnih rashoda, a u proračunu za 2010. treba osigurati ravnotežu poticanja gospodarstva, kao i očuvanja socijalne pravednosti.