ŠUKER NAJAVIO

'Moramo ići u bolne strukturne reforme'

11.11.2009 u 17:01

Bionic
Reading

Porezna politika Hrvatske mora odgovarati sadašnjosti i budućnosti. Ostaje nam raditi na rashodnoj strani državnog proračuna, ali s bolnim strukturnim reformama, rekao je ministar financija Ivan Šuker na današnjem 17. tradicionalnom savjetovanju ekonomista u Grand hotelu Adriatic u Opatiji

'Govori se kako broj zaposlenih u državnoj upravi treba smanjiti za 40.000, međutim to je nemoguće ako je tamo samo 8.000 zaposlenih u užem smislu', rekao je Šuker.

Dodao je da nema prostora niti vremena takve stvari odlagati i gurati pod tepih. Ministar najavljuje kako proračun za 2010. godinu u rashodnom smislu neće biti veći od ovogodišnjeg.

'Polemike se vode oko zakonom propisanih 99 milijardi kuna državnog proračuna, ali sve to odlazi na plaće, mirovine, zdravstvena i socijalna davanja. Tek 14 milijardi odlazi na poticaje, potpore i subvencije', objašnjava Šuker.

Ministar smatra da je potrebna i strukturna reforma, treba utvrditi što je javna uprava, tko ju čini i koliko ona košta. Istaknuo je važnost poticaja gospodarstva preko HABOR-a te da je fiskalna politika Hrvatske ono što treba izdvojiti kao pozitivno.