O UGOVORU S MAĐARIMA

'Vlada neće ostati bez prava prvokupa za Inu'

11.11.2009 u 13:09

Bionic
Reading

Vlada je sinoć objavila dioničarski ugovor Vlade i Mola, pri čemu je i dalje tajan ostao ugovor o izdvajanju plinskog poslovanja, pa su se pojavila tumačenja kako će zbog Vladina nepoštivanja ugovorne obveze Mađari izbjeći obvezu da ponude prvo Inine dionice, u slučaju prodaje Vladi

Sadržaj objavljenog dioničarskog ugovora Vlade i Mola, Jasminka Umićevića, konzultanta i vlasnika tvrtke Oil&Gas Company, nije iznenadio. Ne vjeruje u teorije urote, da je namjerno propušten rok, niti da je Vlada izgubila pravo prvokupa dionica, zbog toga što nije izdvojila plinski biznis do 1. srpnja ove godine.

'Imam saznanja da se pregovori između Vlade i Mola još uvijek vode te da nije izgubljeno pravo prvokupa. Ne vjerujem da smo izgubili pravo prvokupa, a budući da su pregovori još uvijek u tijeku, nitko neće objaviti svoje pozicije', komentirao je za tportal Umićević.

Na pitanje zašto Vlada još uvijek nije izdvojila plinsko poslovanje Umićević, nekadašnji zamjenik generalnog direktora Ine odgovara: 'Nema novca, a budući da je u pitanju nova Vlada, bez Sanadera i Polančeca, možda je u pitanju i nova strategija.'

Umićević očekuje da će kompromis ipak biti postignut kako bi cijene plina ipak bile subvencionirane, jer Vlada ima i druge alate i argumente koje može koristiti u pregovorima s Mađarima. Iako nema novca za izdvajanje plinskog biznisa, Vlada bi primjerice mogla utjecati na visinu naknada za koncesije za naftu i plin, uvjetujući ih visinom cijene plina.