NEDOSTATAK NOVCA

IGH odustaje od zemljišta Zagrepčanke?

10.11.2009 u 12:09

Bionic
Reading

Sve je manje nade da će Institut IHG do kraja godine podmiriti obvezu prema Zagrebačkom holdingu za kupnju zemljišta Zagrepčanke. Cijena zemljišta je 46,5 milijuna eura, a pri sklapanju ugovora plaćeno je 10 posto tog iznosa, dok je do kraja ove godine trebala biti isplaćena cijela svota, uz kamate od pet milijuna eura

Evidentno je to da IGH trenutačno nema novca za isplatu zbog čega vodi pregovore s potencijalnim partnerima koji bi ušli u projekt, doznaje Novi list. O rezultatima razgovora s tim partnerima ovisi sudbina cijelog posla. Ako se do kraja godine ne pronađe ozbiljan investitor, Zagrebački holding će vjerojatno raskinuti ugovor sa IGH.

Ivo Čović, predsjednik uprave Zagrebačkog holdinga, nedavno jasno dao do znanja da su glavni razlozi financijskih problema te tvrtke neuplaćeni novac za zemljište Zagrepčanke i neprodani stanovi u Sopnici-Jelkovcu. Unatoč tome, uprava Holdinga još kalkulira o raskidanju ugovora s IGH-om.

Kao i većina građevinskih tvrtki, Insititut IGH suočen je s problemom nelikvidnosti zbog otežane naplate potraživanja. Krajem rujna nenaplaćena potraživanja dostigla su 252 milijuna kuna, a u prvih devet mjeseci tvrtka je ostvarila negativan novčani tijek iz poslovnih aktivnosti od čak 188 milijuna kuna. Budući da IGH trenutačno ima velikih problema u plaćanju redovnih obveza prema dobavljačima i kooperantima, plaćanje duga prema Zagrebačkom holdingu neće tako brzo doći na red.

Zabinutost za poslovaje 'Radićevog insituta' pokazali su i ulagači na burzi koji su u posljednje vrijeme uskratili podršku IGH-ovim dionicama. Tako je od sredine listopada tržišna vrijednost dionice oslabila je više od 20 posto