STAČAJ NAJREALNIJE RJEŠENJE

Bankari odbili prijedlog dobavljača Peveca

Bionic
Reading

Bankarski odgovor na koncept Pevecovih dobavljača, koji žele preuzeti 90 posto vlasništva Višnje i Zdravka Peveca i iz nastavka poslovanja nove tvrtke namiriti svoje tražbine u iznosu od oko 700 milijuna kuna, neće biti pozitivan, neslužbeno doznaje Poslovni dnevnik iz bankarskih krugova.

Dobavljači još nisu stigli bankarima prezentirati svoj plan rješenja krize koja mjesecima potresa Pevec Grupu, a banke su ga već 'pokopale'. Doduše, kada bi birale između Pevecovog scenarija s virtualnim dionicama i scenarija dobavljača da oni upravljaju s Pevecovim brendom u okviru nove tvrtke preuzete od Peveca, njihove bi preferencije bile na strani plana dobavljača. No, banke ne moraju birati, a plan je stigao prekasno i bez osnova su očekivanja dobavljača Pevec Grupe da bi banke dale zeleno svijetlo, neslužbena je poruka iz više banka.

Devet banaka, na čelu s RBA i Hypo, kojima Pevec Grupa duguje više od 700 milijuna kuna dospjelih obveza i isto toliko ima nedospjelih obveza, ne kane podržati plan preuzimanja imovine Peveca i nastavak poslovanja kroz novu tvrtku, koja osim brenda ne bi imala veze s bivšim dužnikom. Za takvu odluku postoje navodno tri razloga, a na prvom mjestu je vrijeme. Bankari smatraju da je manjak vremena ključan razlog zbog kojeg nema šansi za plan dobavljača, a objašnjavaju da je u pitanju dramatično povećavanje razine dubioza. Tvrde da Pevec Grupa ni u normalnim okolnostima ne bi mogla servisirati narasle kamate, zakonske i ugovorne.

Drugi razlog zašto se banke navodno ne mogu složiti s planom malih dobavljača je sam plan. Definiraju da je plan ostao na razini koncepta i da mu manjka operativnost ili, drugim riječima, da bi postao izvediv potrebno je više mjeseci i u normalnim okolnostima. A u krizi Peveca, vrijeme za dogovor o restrukturiranju, ponovo ističu je isteklo.

Treći razlog je stav vlasnika Pevec Grupe. Bankari očekuju da će se Višnja i Zdravko Pevec žestoko opirati planu dobavljača jer bi on za njih značio gubitak praktički cijele imovine.

Kako je bankama plan osnivanja nove tvrtke pod kontrolom malih vjerovnika neprihvatljiv, s njihove strane se neslužbeno potvrđuje da je stečaj Pevec Grupe najrealnije rješenje.