NADZIREM VARTEKS, ALI…

'Ni ja ne znam tko je misteriozni suvlasnik!'

09.11.2009 u 14:22

Bionic
Reading

Stjepan Igrec, zamjenik predsjednika NO u Vateksu, pojasnio je za tportal o čemu se razgovaralo na zadnjoj sjednici varaždinskog tekstilnog diva, ocijenio budućnost tvrtke te otkrio da ni sam nije upoznat s time tko su novi suvlasnici tvrtke

Bez potpore Vlade, koju se nije dovoljno upozoravalo na probleme u tekstilnoj industriji i nužnost primjene Razvojne strategije, nije moguće zadržati postojeća radna mjesta i dosadašnje poslovanje u Varteksu, upozorava Stjepan Igrec, zamjenik predsjednika Nadzornog odbora Varteksa, koji je vodio prvu sjednicu tog tijela nakon pritvaranja njegova predsjednika Milana Horvata

S obzirom na to da je Horvat formalno i dalje na mjestu predsjednika NO Varteksa, pitali smo Igreca kako je moguće da se nije razgovaralo o njegovoj zamjeni. Uzvratio je da se to pitanje nije otvaralo 'zbog aktualnih poslovnih (ne)prilika', ali on smatra da i 'nije bilo nužno, jer je na sjednici bilo šest od sedam članova'.

'Ove godine održali smo svega tri sjednice. Naravno, trebamo se više sastajati, barem jednom mjesečno ili još češće kako bi se izbjegao opsežan dnevni red te bolje nadzirao rad uprave, što je daleko važnije, budući da je ovogodišnje poslovanje puno slabije od planiranog i u odnosu na lani, što zbog svjetske krize i oštre konkurencije, što zbog izostanka očekivanih i najavljenih potpora', veli Igrec.

U devet mjeseci ove godine oko 2.800 zaposlenika Varteksa ostvarilo je gubitak od 43,2 milijuna kuna. Iako su rashodi smanjeni na 318,6 milijuna kuna, odnosno za 20 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje lani, prihodi su pali osjetno više: na 275,4 milijuna kuna ili za čak 56 milijuna kuna.

'Neodrživo je da 50 posto prihoda ide za plaće. Takvo poslovanje mora zabrinuti nas dioničare, koji će zbog velikog gubitka gubiti na vrijednosti imovine, ali i sve zaposlenike', upozorava Igrec.

Na pitanje zna li tko je misteriozni novi suvlasnik Varteksa, Igrec odgovara: 'I ja bih volio znati tko je danas iza skrbničkog računa pri RBA, odnosno ranije iza društva Sibelin.'

Zaposlenici, kako pojašnjava, moraju biti svjesni toga da nije moguće zadržati postojeću zaposlenost kod pada prihoda od gotovo 20 posto, a to moraju shvaćati i članovi uprave, jer njihova radna mjesta također ovise o rezultatima.

'Nitko od menadžmenta ne treba misliti da će se sve jednostavno riješiti podnošenjem ostavki i podizanjem otpremnine, već se trebaju potruditi da uspješno vode kompaniju i ostvare bonuse', poručio je jedan od najvećih suvlasnika Varteksa i najavio novu sjednicu Nadzornog odbora krajem mjeseca kada bi Uprava trebala prezentirati plan poslovnog i financijskog restrukturiranja.