USKORO RASPLET U VLADI

Čobanković za potpredsjednika, ministar iz privrede?

09.11.2009 u 14:16

Bionic
Reading

Ovoga tjedna bit će imenovan novi ministar gospodarstva, umjesto Damira Polančeca, koji je podnio ostavku na tu dužnost, najavila je danas u Vinkovcima predsjednica Vlade Jadranka Kosor

'Kao što znate, tjedan je tek počeo. Danas je tek ponedjeljak', kazala je premijerka, u čijoj pratnji su se nalazili ministar financija Ivan Šuker i ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Petar Čobanković.

DVOJAC ČOBANKOVIĆ, POPIJAČ

Na pitanje novinara nalazi li se u njezinoj pratnji i budući potpredsjednik Vlade, kazala je tek kako se pored nje nalazi 'odličan ministar financija, kao i odličan ministar poljoprivrede, a i jedan državni tajnik' koji, kako je kazala, čine dobru i snažnu ekipu Vlade.

Inače, nova neslužbena kadrovska križaljka kaže da su najbliži novim funkcijama upravo Petar Čobanković, ali i Đuro Popijač

Aktualni ministar poljoprivrede, prema informacijama HDZ-ovskog Dubokog grla, trebao bi sjesti u fotelju potpredsjednika Vlade. Popijač će napustiti funkciju direktora Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) i u ruke preuzeti vrući krumpir – ministarstvo gospodarstva.

KRVAV I TEŽAK POSAO

Jedini problem je to što glavni akter te priče sve žestoko opovrgava.

Đuro Popijač

'Nisu me zvali i nisam bio na sastanku s premijerkom Kosor', odlučno je za tportal rekao Popijač. Za njega nema dvojbe da se radi o 'krvavom i teškom poslu na kojem neće biti paradiranja' i da će se premijerka dobro pomučiti da za njega nađe pravog čovjeka.

Na naše pitanje je li on uopće zainteresiran za taj zadatak, Popijač je odgovorio: 'Nećete me u to uvući! Ne želim slati nikakve poruke preko medija. Premijerki treba dati mira da sama odluči. Ako bude pozvan netko iz biznisa, raspravit ćemo o tome unutar poslovne zajednice.'

On je također mišljenja da će potpredsjedničku ulogu najvjerojatnije preuzeti stranački čovjek, a za ministarsku ulogu mogla bi se otvoriti vrata za stručnjaka.

Privatizacija brodogradnje, Ina, HEP, afere u Hrvatskim autocestama, slučaj Podravke, izvlačenje industrije iz teške krize, sve to čeka novog ministra. I zbog toga nije čudno da su premijerku odbili i ljudi poput Borislava Škegre, koji je nepopularnim, ali efikasnim mjerama, čitaj PDV-om, napunio krajem 90-ih državni proračun.

ZABRINUTI SINDIKALISTI I POSLODAVCI

Ipak, i sindikaliste i poslodavce zabrinjava to što Kosorica još uvijek nije riješila pitanje ministra gospodarstva, pogotovo zato što se znalo da je Polančec 'bivši' desetak dana prije njegove službene ostavke.

'Izgubili smo gotovo 20 dragocjenih dana. A i kad novi ministar dođe, trebat će mu još neko vrijeme da pohvata konce. Kad je riječ o privatizaciji škverova, Polančec je imao običaj da sve preuzme na svoja pleća. Iza sebe nije ostavio tim stručnjaka koji bi se bavio tim problemom. Novi ministar će se zbog toga naći u nezavidnoj situaciji', mišljenja je Ozren Matijašević, predsjednik Hrvatske udruge sindikata.

Za Vladimira Ferdeljija, predsjednika CRO-Industrije, situacija nije alarmantna samo ako je Vlada u potrazi za kvalitetnim čovjekom.

'Dosad su na toj funkciji uvijek bili poslušnici. Čak je i Polančec privatno ima druge ideje od onoga što je po direktivi predsjednika Vlade morao raditi', rekao je Ferdelji.