IZVANREDNA SKUPŠTINA

Mirovnicima i Norvežnima većina u Podravci

06.11.2009 u 16:23

Bionic
Reading

Mirovinski fondovi udruženi s norveškim Skagenom i drugim institucionalnim investitorima mogli bi imati većinu na izvanrednoj skupštini dioničara Podravke

Ostvari li se suradnja mirovinaca s Norvežanima, te bi se institucije trebale pojaviti na skupštini s najmanje 30 posto glasova što je više od 26-postotnog udjela koji kontroliraju državni fondovi.

To znači da će mišljenje mirovinaca biti presudno u izboru novog Nadzornog odbora, a preko njega i Uprave Podravke. Podravkine dionice koje kontrolira Fimino poduzeće na Malti, a nose 10,6 posto upravljačkih glasova, tvrde ovih dana u investitorskim krugovima, ne bi smjele imati pravo glasa na skupštini dioničara jer se o načinu njihova stjecanja i stvarnim vlasnicima vodi kriminalistička istraga.

Član NO-a Podravke Dubravko Štimac, čelnik mirovinskog fonda PBZ-CO, naveo je kako će NO na sljedećoj sjednici naložiti vodstvu Podravke da u tom smislu ispita status tih dionica. Zbog takve je situacije sve izgledniji deal politike i mirovinaca što bi moglo značiti kako će HDZ i HSS izgubiti utjecaj kakav su dosad imali u Podravki.

Izvor Jutarnjeg lista iz investitorskih krugova upozorava jučer kako mirovinci "ne prijete praznom puškom kad spominju mogućnost prodaje svojih 22 posto udjela na međunarodnom tenderu". Ne postigne li se dogovor s Vladom o temeljitoj promjeni nadzorno-upravljačkih mehanizama u Podravki, i to je moguća opcija. Zbog afere s Fiminim dionicama Podravka, po svemu sudeći, nikad nije bila bliže 'neprijateljskom' preuzimanju. Hoće li se to na kraju i dogoditi ovisit će, prije svega, o stajalištu mirovinskih fondova.

Oni pak inzistiraju na tome da se u koprivničku kompaniju konačno uvede više reda i da država prestane solirati.
- Podravku vidimo kao vrlo važnu hrvatsku kompaniju što pokazuje i naš udjel u vlasništvu te tvrtke. Naravno, ako toliko uložite u bilo koju tvrtku tada očekujete i da će se ona racionalno razvijati i ostvarivati sve poslovne rezultate koje može i treba ostvarivati - kaže Dubravko Štimac, neformalni predstavnik mirovinskih fondova u NO-u Podravke.
Štimac upozorava da je krajnji trenutak promijeniti način upravljanja Podravkom, i to tako da u donošenju odluka o načinu upravljanja sudjeluju i drugi vlasnici kompanije, a ne samo jedan dioničar.