NAJVIŠA U 26 GODINA

Stopa nezaposlenosti u SAD-u premašila 10%

06.11.2009 u 16:14

Bionic
Reading

Američki poslodavci ukinuli su u listopadu čak 190.000 radnih mjesta, iznenadivši analitičare i poguravši stopu nezaposlenosti na 10,2 posto, najvišu razinu u proteklih 26 i pol godina, pokazali su vladini podaci objavljeni u petak

Ministarstvo rada priopćilo je da je to najviša stopa nezaposlenosti od travnja 1983., dodajući ipak da je u prošlom mjesecu u SAD-u izgubljeno najmanje radnih mjesta od kolovoza prošle godine.

Revidirani su podaci za kolovoz i rujan, čime je broj izgubljenih radnih mjesta u oba mjeseca smanjen za 91.000 u odnosu na prijašnje izvješće.

Analitičari koje je anketirao Reuters očekivali su 175.000 izgubljenih radnih mjesta u listopadu i stopu nezaposlenosti od 9,9 posto, nakon 9,8 posto u rujnu.

Tržište rada u SAD-u prati se radi naznaka može li se gospodarski oporavak koji je započeo u trećem tromjesečju održati i bez vladinih poticaja. U razdoblju od srpnja do rujna gospodarske aktivnosti porasle su za 3,5 posto, čime je vjerojatno okončana najgora recesija u proteklih 70 godina.

Broj zaposlenih smanjio se 22. mjesec zaredom a od početka recesije u prosincu 2007. bez posla je ostalo ukupno 7,3 milijuna ljudi.

U listopadu je ipak brzina otpuštanja radnika oštro usporila u odnosu na početak ove godine, kada je u siječnju izgubljeno gotovo 750 tisuća radnih mjesta. Gubitak radnih mjesta ravnomjerno je raspoređen, s tim da su trendu prkosili samo sektori obrazovnih i zdravstvenih usluga, te profesionalnih i poslovnih usluga.