SPORNA PRIVATIZACIJA

Miloloža: Nisam pokrao Munju, već u nju ulažem

06.11.2009 u 10:53

Bionic
Reading

Ivan Miloloža, jedan od kandidata za mjesto ministra gospodarstva, negira bilo kakvu povezanost istražnog postupka koji protiv njega vodi Državno odvjetništvo u Zlataru s procesom pretvorbe i privatizacijom tvrtke Munja

Kada je riječ o privatizaciji Munje, Miloloža kaže da je tvrtka na svaku točku državne revizije iz 2000. godine dala svoje objašnjenje o svemu što se navodilo kao sporno. 'Sve stoji na internetu i lako se može utvrditi da nije bilo nikakve sumnjive privatizacije', tvrdi Miloloža.

Mediji su proteklih dana objavili da je obitelj Miloloža kupila Munju za samo 3,7 milijuna kuna, iako joj je stvarna vrijednost navodno bila 89 milijuna kuna. 'Moja obitelj, a moram reći da su moji godinama radili u Njemačkoj gdje su stekli velik kapital, od Istarske banke kupila je 73,2 posto udjela u Munji po cijeni koju je njima tada procijenila jedna konzultantska kuća. Istarska banka je do udjela u Munji došla temeljem svojih potraživanja od države za saniranje brodogradilišta Uljanik, a iz Istarske banke tada su kontaktirali s Upravom kojoj sam bio na čelu. Ujedno sam bio i jedan od najvećih pojedinačnih dioničara Munje', kaže Miloloža. Ostali smo udio kupili na Varaždinskoj burzi, dodaje.

Miloloža kaže da je revizija pokazala dosta nedostataka jer se procjena stanja i vrijednosti imovine radila na temelju elaborata koji datira iz 1991. godine. 'Svih tih godina vrijednost imovine se smanjivala jer su se strojevi trošili, smanjivala se proizvodnja itd. Moram reći da je bilo i puno manjkavosti u podacima revizije jer je, primjerice, u imovinu ušlo zemljište koje nije bilo u vlasništvu Munje, nego Grada Zagreba.

Ista je stvar i kad je riječ o veličini zemljišta na kojem je Munja, koje je daleko veće od stvarne veličine, tvrdi Miloloža. S druge strane, objašnjava da se vrijednost tvrtke smanjivala i zbog gubitaka tvrtke iz poslovanja što se prenosilo te umanjivalo njenu vrijednost. 'Dok je u tvrtki bio prisutan HFP, njihovi su predstavnici sve te odluke podržavali na našim skupštinama dioničara', kaže.

Od privatizacije do danas uložili smo 76 milijuna kuna u kompaniju, tvrdi Miloloža. 'Dio tog novca uložila je moja obitelj, a dio smo investirali kreditima HBOR-a. Da mi je želja bila špekulativno ulaganje u Munju, sigurno ne bih razvijao tvrtku, nego bih zatvorio proizvodnju i prodao sve vrijedno zemljište u trenutku kada je ono jako puno vrijedilo', zaključio je Miloloža.