IZLAZAK IZ STEČAJA?

Radnici MTČ-a izborili se za plaće

04.11.2009 u 15:11

Bionic
Reading

Zaposlenici Međimurske trikotaže Čakovec (MTČ), koji su krajem rujna štrajkali zbog neisplata plaće, isplaćena su gotovo sva potraživanja na ime putnih troškova, kao i dio zaostalih plaća, zbog čega je za početak prosinca odgođeno ročište radi izjašnjavanja o njihovu prijedlogu za pokretanje stečaja

'Od prvog ročišta u prethodnom stečajnom postupku održanog 12. listopada na varaždinskom Trgovačkom sudu, isplaćeni su nam putni troškovi za lipanj, srpanj, kolovoz i rujan, kao i zaostale plaće za kolovoz, a ranije i srpanj. Sukladno obvezi koju je Uprava dala na Trgovačkom sudu, plaću za rujan trebali bi dobiti u četvrtak, 5. studenog, a do 30. studenoga i za listopad, kao i putne troškove za taj mjesec', doznajemo od Stanislava Posavca, sindikalnog povjerenika u nekada vodećem međimurskom tekstilnom poduzeću koje je prije privatizacije imalo oko 3.000 zaposlenika.

Ako će se ispoštovati ovakav dogovor, kako dodaje, pozvat će se zaposlenici da se izjasne o povlačenju prijedloga za otvaranje stečajnog postupka koji je u rujnu podnijelo 134 od 167 zaposlenika.

Time će se, međutim, riješiti tek dio problema u kojem se našla nekada najveća tekstilna tvrtka u Međimurju iz koje je nakon privatizacije izišlo desetak manjih društava, koja su danas uglavnom u problemima. Tako je primjerice sredinom prošlog mjeseca otvoren stečajni postupak nad vlasnički povezanim poduzećem MTČ Tvornica rublja. I tu su zbog neisplaćenih potraživanja prijedlog za stečaj dali zaposlenici čija su potraživanja bila tek dio od 51,5 milijuna kuna za koliko je bio blokiran žiroračun tvrtke više od tisuću dana.

Budući da je i račun MTČ-a u višegodišnjoj blokadi za blizu 30 milijuna kuna, uprava i vlasnici izradili su plan restrukturiranja poduzeća za koji vjeruju da će ga spasiti od sudbine MTČ Tvornice Rublja čijih 400-tinjak zaposlenika u stečaju odrađuje jednomjesečni otkazni rok.