DEBLOKIRAN VARTEKS

'Zaba nas nije blokirala zbog Horvatova hapšenja'

03.11.2009 u 15:18

Bionic
Reading

'Čvrsto vjerujem da sve ovo nema nikakve veze s Milanom Horvatom, koji funkciju predsjednika NO Varteks obavlja časno i profesionalno, iako je to sada spriječen zbog pritvora', rekao je Zoran Košćec, predsjednik uprave Varteksa, tijekom kratkog susreta s novinarima povodom jutrošnje obustave rada zaposlenika izazvane informacijom o blokadi 30 milijuna kuna

Istaknuvši da je nakon razgovora u Zabi banka deblokirala sve Varteksove račune, a da su svi pogoni nastavili s proizvodnjom odmah nakon informacije o deblokadi, Košćec se posebno zahvalio na pomoći oko organizacije sastanaka u Zagrebu.

'Koristim priliku da zahvalim ministru financija Ivanu Šukeru na pomoći u organizaciji ovog sastanka, koji nije mogao s nama biti nazočan jer je otišao na put. Zahvaljujem se i varaždinskom gradonačelniku Ivanu Čehoku koji je odgodio sve svoje obveze i išao s mnom na sastanak, što govori o važnosti koju daje našoj problematici', rekao je Košćec.

Zagrebačka banka i Varteks usuglasili da će se dospjelo potraživanje od30. rujna prolongirati do zaključno 15. prosinca ove godine, uz uvjetda Varteks do navedenog roka razradi i pripremi integralni planposlovnog i financijskog restrukturiranja koji će osigurati daljnjeodrživo poslovanje tvrtke, izvijestili su iz Zagrebačke banke u vezirezultata razgovora vođenim radi deblokade računa najveće domaćetekstilne industrije.

Zaba je blokirala Varteks, kako je pojasnio, kratkoročnim kreditom koji je došao na dospijeće.

'Bili smo u razgovorima sa svima, ministarstvom i bankom, ali se dogodio pokvareni telefon. No važno je da se sve uspjelo riješiti tako što je naš prijedlog u potpunosti usvojen. Kako bilo, ako je ovo danak i žrtva koje smo morali dati kao daleko najveća tekstilna tvrtka i lider tekstilne industrije u Hrvatskoj, onda smo na njega spremni jer smo uvjereni, a uložit ćemo i sve svoje napore da ovo bude početak jasnog definiranja problema s kojima se tekstilna industrija suočava danas, kao i jasnog pozicioniranja važnosti tekstilne industrije u ukupnom gospodarstvu naše zemlje', rekao je Košćec, ne želeći otkrivati detalje oko deblokade.

Osim o aktualnim zbivanja, kako je dodao, sastanci u Zagrebu bili su prilika i za razgovor o ukupnoj problematici tekstilne industrije koja se suočava s krizom, ali i strukturnim reformama za koje su predviđene mjere, ali se ne provode.

'S našim kolegama iz HATI-ja, udruge u koju su uključene renomirane tekstilne tvrtke, od Kotke, Kamenskog, Čateksa do Regena, napravili smo ozbiljnu studiju svih reformi koje se moraju događati, ne samo vezano uz krizu nego i uz repozicioniranje tekstilne industrije. Vjerujem da ćemo o tome razgovarati na sastanku koji je načelno dogovoren za ovaj tjedan s premijerkom. Tu ćemo moći argumentiramo razgovarati o problemima jer smo teze iz tih materijala spremni braniti pred cijelom Vladom', ustvrdio je Košćec.

Naglasivši da se uspjelo u svega tri dana deblokirati Varteks, kojeg je Zaba blokirala u četvrtak, Čehok je ustvrdio da bez izravne pomoći svih, a ne samo Vlade, neće biti opstanka ne samo tekstilne nego gotovo svih radno intenzivnih industrija.

'Došlo je vrijeme da sva ta pitanja stavimo na dnevni red. Vlada je prije nekoliko tjedana opet odobrila jamstva brodogradilištima, jer se radnici bune, dok naši odmah idu raditi čim su saznali za deblokadu. Stoga trebamo prisiliti sve u državi da se na jednak način gleda na sve industrije. Sigurno je to početak žešće borbe za prava svih radnika', naglasio je Čehok.