MOLITVA MATIJAŠEVIĆA:

'Ne daj Bože da Škegro bude potpredsjednik Vlade'

03.11.2009 u 13:06

Bionic
Reading

Hrvatska udruga sindikata (HUS) oštro se protivi mogućnosti da Borislav Škegro naslijedi Damira Polančeca na mjestu potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva, rada i poduzetništva, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare HUS-a

Ne daj Bože da Škegro ponovno dođe na tu funkciju jer je svojedobno bio jedan od izravnih sudionika u najvećoj pljački hrvatskog naroda kroz pretvorbu i privatizaciju, izjavio je predsjednik HUS-a Ozren Matijašević komentirajući medijska nagađanja da je Polančecovo mjesto ponuđeno bivšem ministru financija i potpredsjedniku Vlade iz 90.-tih godina.

Matijašević je današnju konferenciju sazvao kako bi upozorio da ni pet dana nakon Polančecove ostavke Vlada nema rješenja za čelnog čovjeka u gospodarskom resoru, a u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva je "pravo rasulo".

To se događa u najgorem trenutku jer je hrvatsko gospodarstvo pred slomom, a posebice prerađivačka industrija, upozorava Matijašević.

Prerađivačka industrija prije tri godine je zapošljavala 21,4 posto od ukupnog broja zaposlenih, da bi ih danas zapošljavala tek 18,8 posto, a u rujnu je zabilježila daljnji pad proizvodnje od 11,1 posto na godišnjoj razini.

Istodobno trend novog zapošljavanja bilježi se samo u jedinicama lokalne uprave i samouprave, gdje je zaposleno novih 2000 ljudi, a plaće su im često veće od onih u ministarstvima i državnim institucijama.

'Za to vrijeme, ministar financija vršlja po svijetu i zadužuje se po sve nepovoljnijim uvjetima, a onda to kod kuće slavodobitno prikazuje kao uspjeh', kaže Matijašević.

S druge strane, Polančecov odlazak mogao bi se pozitivno odraziti na brodogradnju jer je on zagovarao brzu privatizaciju iako je sada najgori trenutak za to, smatra predsjednik HUS-a.

Ako se privatizacija brodogradilišta ubrzo nastavi, i drugi krug će završiti fijaskom kao i prvi, a potom bi trebalo uslijediti otvaranje stečajnih postupaka u svim brodogradilištima, osim u Uljaniku, upozorio je.

Matijašević je također rekao da su čelnici pet sindikalnih središnjica odgodili veliki prosvjed koji je prvotno bio najavljen za 14. studenog na Trgu bana Jelačića.

Održavanje tog prosvjeda ovisit će o usvajanju izmjena Zakona o radu, koje su trebale biti ovoga tjedna na dnevnom redu Hrvatskog sabora, ali je to odgođeno.