PREUZIMANJE NADZORNOG ODBORA

Jurčić uvodi norme rukovoditeljima Podravke

Bionic
Reading

Nisam najavio smjenu Uprave Podravke, niti će mi tako nešto biti prvi potez, prokomentirao je Ljubo Jurčić medijske najave da će smijeniti uhićenu trojku iz Podravkine uprave: Zdravka Šestaka, Sašu Romca i Josipa Pavlovića

Ljubo Jurčić u četvrtak bi trebao postati predsjednik Podravkina Nadzornog odbora, a šef uprave Zdravko Šestak i članovi Saša Romac te Josip Pavlović, koji kao osumnjičenici za težak gospodarski kriminal čekaju optužnicu u istražnom zatvoru u Remetincu, trebali bi napokon biti smijenjeni, piše Večernji list. Privremena uprava trebala bi, pak, što prije pripremiti izvanrednu skupštinu dioničara koprivničke prehrambene kompanije, kako se neslužbeno doznaje – za početak siječnja.

Jurčićeva izjava znači pak da će Podravku do daljnjega voditi Miroslav Vitković, zamjenik predsjednika Uprave Šestaka, koji se trenutačno nalazi u zagrebačkom Remetincu. Jurčić pritom ističe da će njegov prvi potez na mjestu predsjednika NO biti ispitati stanje u kojem se nalazi Podravka i pronaći način kako joj pomoći. Eventualne smjene u Upravi tek su pri kraju njegove liste zadataka, a kada do njih i dođe, obavljat će se na temelju (ne)ispunjavanja normi rukovoditelja.

U razgovoru za Jutarnji list Jurčić napominje i kako se u svome radu ne namjerava voditi sukobima stranačkih struja unutar Podravke. 'Sukobi političkih struja me ne zanimaju. Meni je na prvome mjestu poslovanje tvrtke, pa će svatko dobiti normu koju će morati ispuniti', rekao je Jurčić, uvjeren da mu netko podmeće plasiranjem takvih informacija u javnost.

Večernji list piše da će se ključna stvar zbiti na samoj dioničarskoj skupštini. Očekuje se dogovor između sve glasnijih institucionalnih dioničara, koji drže više od 22 posto, i države, koja drži više od 26 posto dionica, o novom sastavu NO-a te potom i o novoj upravi.

U međuvremenu se, pak, na medijskoj sceni pojavljuju zanimljivi pokušaji aboliranja uhićene šestorke iz Podravke, Fime i SMS-a, osumnjičene za udruživanje u kriminalnu skupinu i zloporabu položaja i ovlasti. Jedan dnevni list objavio je ugovor između Fime i Podravke iz rujna 2007. kojim se regulira Podravkino pravo prvokupa dionica koje je Fima založila kako bi od Merill Lyncha dobila kredit.

Taj ugovor tobože svjedoči da je niz tajnih operacija i financijskih transakcija zapravo bio dijelom plemenita plana obrane koprivničke kompanije od 'neprijateljskog preuzimanja' bez obzira na to što su i Rieber&Son i Agrokor demantirali da su imali ili imaju takvih namjera.

Sinoć je, pak, na javnoj televiziji gostovao odvjetnik Tin Dolički, koji je potpuno bagatelizirao ono što je učinila uhićena šestorka, a javnost nije upozorena da taj odvjetnik nije nepristran, jer je bio član Podravkina NO-a. Usto, njegov je ured i zastupao koprivničku prehrambenu kompaniju.

Sa srži problema pogled je pokušao skrenuti i Polančec, prozvavši na oproštajnoj presici predsjednika Stjepana Mesića kao nalogodavca za 65-milijunski kredit SMS-u. Najbolji odgovor na sve te pokušaje već su dali iz DORH-a, ustvrdivši, vrlo jednostavno, da predmet istrage nije spomenuti kredit SMS-u, nego pranje novca posredovanjem te tvrtke, piše Večernjak.